UMRO POZNATI PEVAČ, NAJCRNJE VESTI JAVLJENE, TUGA!
Sveća, Foto: Printscreen Youtube

NIKO NIJE OČEKIVAO

UMRO POZNATI PEVAČ, NAJCRNJE VESTI JAVLJENE, TUGA!

Veliki gubitak za muzičku scenu

Objavljeno: 17:49h

Preminuo je u 87. godini života.

Nažalost, nije uspeo da se izbori sa bolešću.

Teške vesti su saopštene...

Zvezda rokabilija iz Arkanzasa koji je postao zaštitnik kanadske rok scene i mentor silnim muzilačarima Roni Hokins preminuo je u 87. godini, preneli su svetski mediji.

Roni Hokins rođen je samo dva dana nakon kralja rokenrola Elvisa Prislija – 10. januara 1935. godine u Hanstvilu, u američkoj državi Arkanzas. Još tokom detinjstva dobio je nadimak „Hok“ (Sova), a kako je zaplovio u muzičke vode znali su ga i kao „gospodina Dinamita“ i „kralja rokabilija“.

Već tokom pedesetih godina prošlog veka uspeo je da snimi pesme koje su postale manji hitovi, poput "Mary Lou" i "Odessa", a u Fajetvilu je jedno vreme vodio noćni klub u kojem su svoje prrve svirke imale rok zvezde, kao što su Karl Perkins i Džeri Li Luis.

I možda, kako su kritičari konstatovali, Hokins nije imao toliko dara koliko su ga imali Prisli ili Perkins, bio je veoma ambiciozan i imao je "njuh" za talente. Toliki da se decenijama pisalo o Hokinsovoj "školi rokenrola".

Kada se prvi put obreo u Kanadi zarad svirke tokom pedesetih shvatio je da bi se daleko više isticao u zemlji u kojoj je rokenrol još uvek novina, nego li u rodnoj Americi gde je ta muzika već postala "opšta stvar". I dok se većina kanadskih muzičara kroz istoriju pop kulture, od Nila Janga do Džoni Mičel, selila u Ameriku kako bi ostvarila svoje snove, Hokins je jedan od retkih Amerikanaca koji se zaputio u suprotnom smeru.

Nastanivši se u Kanadi, osnovao je prateću grupu Hoks, koju su činili gitarista i kantautor Robi Robertson, klavijaturiste Gart Hadson i Ričard Manuel i basista Rik Danko.

I sa kolegama Robertson je pratio Hokinsa do 1963. godine. Bili su znani po “zapaljivim” svirkama, a pamti se i njihova obrada pesme Boa Didlija "Who Do You Love". Međutim, prodaja albuma ove grupe i nije baš bila najsjajnija, zbog čega muzičari iz grupe počinju da sarađuju sa Bobom Dilanom i menjaju ime u Band.

Hokins se nastanio u Peterborou u Ontariju, gde je snimio numere koje će ući među 40 na kanadskoj top listi, kakve su "Bluebirds in the Mountain" i "Down in the Alley".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.