Should I Stay or Should I Go: 14 godina je prošlo otkako je otišao Džo (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Punk's not dead

Should I Stay or Should I Go: 14 godina je prošlo otkako je otišao Džo (FOTO) (VIDEO)

Zbog načina sviranja gitare dobio je nadimak Stramer (engl. to strum - drndati), a zbog pesničkog buntovništva mesto u istoriji rokenrola...
Objavljeno: 14:59h

Po povratku u London, '74. osniva bend 101ers, u kome zbog načina sviranja gitare dobija nadimak Stramer (engl. to strum - drndati).

Predgrupa 101ersa na nastupu 3. aprila 1976. bili su, godinu dana ranije sastavljeni, Seks Pistolsi. Njihov nastup, neposrednost i anti konformizmom potpuno su oduševli Stramera, koji je potom izjavio da je "pank-rok budućnost muzike".

I sakupi ljude, i nastade Kleš! Sa gitaristom Mikom Džonsom i basistom Polom Simononom, iz benda London SS, osniva pank bend, čijoj stalnoj postavi se 1977. pridužuje bubnjar Toper Hedon, zamenivši za palicama Torija Krajmsa.

Prvi koncert održali su 4. jula 1976. i, za kratko vreme, uz Pistolse i Demd, postali predvodnici panka na Ostrvu. Nadolazeća era tvrdokornog tačerizma savrešeno je legla kao inspiracija Stramerovom pesničkom buntovništvu, pa njegovi eksplicitni tekstovi o društvenim problemima, nezaposlenosti, policijskoj represiji, militarizamu i rasnim sukobima ubrzo postaju efikasan način izražavanja njegovih levičarskih uverenja.

- Pank je umro onog dana kada su Kleš potpisali za CBS - moglo se čuti u aprilu 1977. po izlasku prvog albuma "The Clash". Džo za to nije mnogo mario, pa je godnu dana kasnije usledio drugi "Give 'Em Enough Rope", između kojih su se nastupi nizali.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.