Moskva blokirala Gugl njuz
Gugl Njuz, Foto: Printscreen/Youtube/digit

blokada

Moskva blokirala Gugl njuz

Odluka je doneta na zahtev ruskog glavnog tužilaštva, navodi se u saopštenju Roskomnadzora

Objavljeno:

Ruski medijski regulator Roskomnadzor ograničio je onlajn servis vesti News.Google, optužujući ga da pruža pristup "lažnim" informacijama o ruskoj ofanzivi u Ukrajini.

Odluka je doneta na zahtev ruskog glavnog tužilaštva, navodi se u saopštenju Roskomnadzora.

"Ovaj servis onlajn vesti obezbeđivao je pristup brojnim publikacijama i materijalima koji sadrže lažne informacije... o razvoju specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Od početka intervencije u Ukrajini 24. februara ruske vlasti znatno su pojačale kontrolu informacija preko interneta, jednog od poslednjih prostora za slobodno izražavanje u zemlji.

Brojni ruski i strani mediji, među kojima je i BBC, zabranjeni su a moskovski sud proglasio je američke društvene mreže Facebook i Instagram "ekstremističkim".

Tviter, Twitter
foto: Profimedia

Pristup Twitteru takođe je ograničen.

Prošle nedelje Roskomnadzor je optužio američkog giganta Google i njegov video servis Youtube za "terorističke" aktivnosti, u prvoj fazi ka mogućoj blokadi.

Vlasti su takođe početkom marta uvele nove krivične kazne, jednu za širenje informacija koje diskredituju rusku vojsku i drugu za širenje "lažnih" informacija o ruskoj vojsci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.