REAKCIJE RUSA NA PUTINOVO GAŠENJE INSTGARAMA
Ruska influenserka, Foto: Printscreen/Instagram

PROBLEMI U NAJAVI

REAKCIJE RUSA NA PUTINOVO GAŠENJE INSTGARAMA

Moskva je u ponedeljak, kao što je i najavila prošle nedelje, ugasila pristup Instagramu, optužujući njenu matičnu tvrtku Metu i vlasnika Marka Zuckerberga da zatvara oči pred pozivima na nasilje prema Rusima

Objavljeno: 09:46h

Rusi su u nedelju poslednji put pregledavali Instagram, a blogeri i male firme koje se uvelike oslanjaju na njega sada se trude namamiti pratioce na druge internetske platforme.

Moskva je u ponedeljak, kao što je i najavila prošle nedelje, ugasila pristup Instagramu, optužujući njenu matičnu firmu Metu i vlasnika Marka Zuckerberga da zatvara oči pred pozivima na nasilje prema Rusima.

Reality TV zvezda Olga Buzova, koja s 23 milijuna pratioca ima drugu najveću publiku u Rusiji, iskazala je nevericu i očaj u oproštajnoj objavi. "Trenutno pišem ovu objavu i plačem", napisala je. "Nadam se da ovo nije istina."

Modna blogerka Karina Nigaj, koja se može pohvaliti s gotovo tri miliona pratioca, još uvek nije prihvatila da Instagrama više neće biti. "Ogorčena sam i u stanju poricanja", rekla je.

Blokada Instagrama deo je dugotrajnih napora predsednika Vladimira Putina da stavi pod kontrolu ono čemu Rusi mogu, a čemu ne mogu pristupiti na internetu.

Ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor stavio je Instagram na popis stranica kojima je "pristup ograničen", a istu sudbinu doživeli su ranije Facebook i Twitter.

Vladimir Putin, Meta
foto: Wikipedia, AP / Mikhail Klimentyev

Razlog blokade je "mentalno zdravlje" Rusa i napor da se deca zaštite od "nasilništva i uvreda".

Regulator preporučuje da se Rusi vrate domaćim platformama koje su napuštene otkako je popularnost Instagramu i Facebooku narasla.

Okreću se VK-u, ruskoj verziji Fejsa

Mnogi su blogeri na Instagramu objavili da se okreću VK-u, ruskom ekvivalentu Facebooku.

VK je među ruskim društvenim medijskim platformama najbliži Instagramu po svojim značajkama, ali ga kritikuju da podilazi vlastima.

Rusi se takođe okreću Telegramu, mreži koja je već iznimno popularna u Rusiji i širom bivših sovetskih zemalja, a Moskva ju je pre nekoliko godina pokušala i na kraju nije uspela blokirati.

Aplikacija je stvorena kao usluga za razmenu poruka, ali ima i kanale na kojima korisnici mogu objavljivati ​​fotografije i videozapise s popratnim tekstovima.

Četrdesetjednogodišnji slikar Aleksej Garkuša iz Sankt-Peterburga rekao je za AFP da će biti među onima koji se okreću Telegramu.

"Zanimljiviji je", rekao je slikar, nimalo zabrinut za Instagram. "Ako su ga ugasili, ugasili su ga", slegnuo je ramenima.

U oproštajnim objavama blogeri su žalili zbog toga što će morati obnoviti svoje pratioce i poslovanje u vreme kada se gospodarstvo bori sa zapadnim sankcijama.

Mnogim ruskim firmama Instagram je bio primarna platforma

Ruskinja
foto: Printscreen/Tvter

"Mnogi kažu, ironično, da će blogeri konačno preboleti svoju zavisnost od lake zarade", rekla je Aleksandra Mitrošina, korisnica poznata po tome što je ljude podučavala kako da što više unovče.

"Ali nemojte zaboraviti da je polovina naših malih i srednjih preduzeća povezana s Instagramom i WhatsAppom", poručila je milionima svojih pratioca..

Za mnoge male ruske firm Instagram je bio primarna platforma za oglašavanje, prodaju i komunikaciju s klijentima.

No bivša je reality zvezda Buzova među onima koji su optimistični da bi se njihov rad mogao nastaviti na drugim platformama i pozvala je pratioce da joj se pridruže na VK-u. "Naravno da će biti teško i neobično, ali zajedno smo jaki", napisala je.

Izvršni direktor Instagrama Adam Mosseri rekao je da platforma ima 80 miliona korisnika u Rusiji.

Na ulicama bivše ruske carske prestonice, Sankt-Peterburga, neki su rekli da je šteta što je nastupila zabrana, no da nije kraj sjeta.

"Mislim da se ništa katastrofalno neće dogoditi", rekla je 31-godišnja Jelena Teleginska.

Drugi su, pak, bili zadovoljni što su se rešili ove platforme, poput 45-godišnjeg inženjera Nikolaja Jeremenka. "Ako su ga zatvorili, tako je najbolje. Preživećemo."

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.