BALETSKI SPEKTAKL: "Kraljica Margo" u Narodnom pozorištu: 12 godina od premijere (FOTO)
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

gost goran bregović

BALETSKI SPEKTAKL: "Kraljica Margo" u Narodnom pozorištu: 12 godina od premijere (FOTO)

Kraljica Margo je stvarna istorijska ličnost koja nije prestala da intrigira razne umetnike koji su u njenom liku pronašli izvor inspiracije

Objavljeno: 13:24h

Balet na muziku Gorana Bregovića “Kraljica Margo“ u koreografiji i režiji Krunislava Simića biće izveden u petak, 16. juna na Velikoj sceni (19.30) pod dirigentskom upravom Vesne Šouc.

Gost na ovom izvođenju povodom 12 godina od svetske premijere koja je bila 1. decembra 2005 godine, biće kompozitor Goran Bregović, kome će ovom prilikom biti uručeno priznanje Narodnog pozorišta.

U ovoj predstvi pojavljuje se više od 200 učesnika, a glavne uloge tumače

primabalerina Mila Dragičević (Kraljica Margo), Dejan Kolarov (Šarl IX ), Tejlor Klou (Anri III) ,Milan Rus (La Mola) , Olga Olćan (Katarina Mediči)...

foto: Narodno pozorište u Beogradu

U podeli su i Nikola Bjanko (Vojvoda Anžu) , Aleksandar Ilić (Vojvoda Alanson ), Miloš Marjan (Vojvoda Giz), Rafaiele Diliđente (Rene), Dušanka Đorđević (Arijeta), Ada Raspor (Šarlota), Stevan Hadži Slavković (Kardinal), Miloš Kecman (Vepar).

U predstavi učestvuju celokupni ansambl Baleta, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i ansambl „Renesans".

Balet u dva čina, libreto prema romanu Aleksandra Dime Sina napisao Boško Milin. Scenograf je Boris Maksimović, a kostime je osmislila Božana Jovanović.

foto: Narodno pozorište u Beogradu

Van matične scene „Kraljica Margo“ je bila u martu 2008.godine na festivalu

Iberoamerikano u Bogoti, a potom iste godine i u Solunu. Predstava je 2009. izvedena na nekoliko fetivala u Meksiku i Španiji. Do sada preko 65.000 gledalaca je videlo ovaj baletski spektakl.

„Kraljica Margo" je proglašena najboljom predstavom u sezoni 2005/2006. Pedeseto izvođenje ovog baleta bilo je 2. februara 2010. godine.

Naslovne uloge do sada tumačile su Duška Dragičević (koja je ovom rolom obeležila 20 godina umetničkog rada), Mila Dragičević, Ana Pavlović i Aleksandra Bibić.

foto: Narodno pozorište u Beogradu

Kao tumači istaknutih uloga na premijeri su nastupili i Konstantin Kostjukov, Konstantin Tešea, Milica Bezmarević, Svetozar Adamović, Milan Rus, Jovan Veselinović, Dejan Kolarov, Aleksandar Ilić, Nikica Krluč, Bojana Žegarac, Tamara Ivanović, Stevan Hadži Slavković i Nenad Jeremić.

Kraljica Margo je stvarna istorijska ličnost koja nije prestala da intrigira razne umetnike koji su u njenom liku pronašli izvor inspiracije. Aleksandar Dima otac, napisao je knjigu 1845. godine koja nosi njeno ime i koja je doživela nekoliko ekranizacija. Intrigantna priča o ljubavi, verskom sukobu i krvoproliću koje istorija pamti kao Vartolomejsku noć.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.