PREDSTAVA O KOJOJ SE PRIČA: Vranjanci s "Ružom uvelom" dobili "Joakima Vujića"
Foto: Printscreen Youtube

zasluženo

PREDSTAVA O KOJOJ SE PRIČA: Vranjanci s "Ružom uvelom" dobili "Joakima Vujića"

Pročitajte recenziju ove predstave iz pera našeg saradnika Nebojše Cvetkovića

Objavljeno: 12:11h

Predstavi "Ruža, uvela" u izvođenju Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja odlukom žirija dodeljena je nagrada za najbolju predstavu u celini. Ovoj predstavi pripalo je još pet nagrada

Predstava na maestralan i uverljiv način transponuje Vranje Bore Stankovića u univerzalnu, svevremenu priču koja se tiče sredine i vremena u kome nastaje.

Žiri 53. festivala profesionalnih pozorišta Srbije ’’Joakim Vujić’’ u sastavu: Slavenko Saletović (reditelj), Angelina Lukić (glumica) i Filip Vujošević (dramaturg) doneo je sledeće odluke.

Nagradu za najbolju režiju dodelio je Milanu Neškoviću za režiju predstave ’’Ruža, uvela’’ u izvođenju Pozorišta ’’Bora Stanković’’ Vranje. Precizni, u isto vreme minimalistički rediteljski postupci, stvaraju svet koji funkcioniše kao savršeni mehanizam i u kome se otvara prostor za uverljivu glumačku igru.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodeljena su:

Kristini Janjić Stojanović za ulogu Stane u predstavi ’’Ruža, uvela’’ Pozorišta ’’Bora Stanković’’ Vranje.

POTRESNA PRIČA Sin legendarnog reditelja nema ni za hleb, IDE DA PROSI NA ULICI!

Nagradu za glumu dobila je Jelena Filipović za ulogu Cvete u istoj predstavi, kao i Bojan Jovanović za ulogu Koste.

Specijalnu nagradu dobila je Jelena Mijović za originalno dramsko delo ’’Ruža, uvela’’, nastalo po motivima dela Bore Stankovića. Izrazito inteligentno, koristeći likove iz različitih Stankovićevih dela, Mijovićeva kreira zaokruženu dramsku strukturu i otvara mogućnost potpuno novih čitanja tema iz naše književne tradicije.

Nakon više uspešnih, savremenih čitanja i postavki “Koštane” na vojvođanskim pozorišnim daskama (Andraš Urban – NP Subotica, Kokan Mladenović – SNP Novi Sad), Bora Stanković u svom rodnom Vranju po prvi put „progovora“ u predstavi “Ruža, uvela” na književnom jeziku.

SEJO SEKSON: Na Exitu će se sve pušiti od rokenrola

Milan Nešković je realizovao predstavu koja se znatno razlikuje od dosadašnjeg doživljaja ovog najpoznatijeg srpskog realiste.

Na samom ulazu u pozorišnu zgradu akteri predstave u prisnoj atmosferi dočekuju gledaoce i zajedno sa njima ulaze u salu, smeštaju ih potom na kamerno postavljenu scenu, razbijajući tako na samom startu klasičnu, uštogljenu barijeru glumacpublika.

HRVATSKI PREDSTAVNIK KRIVI SRBIJU ZA NEUSPEH? Statusom koji će razbesneti mnoge objasnio svoj peh

Scena u obliku vašarskog ringa, osvetljena je jeftinim lampionima i okružena publikom sa svih strana. Zanimljivo scensko rešenje, koje potpisuje sam reditelj ove predstave, pruža priliku da svaki gledalac ponaosob raščivija emocionalne potpise svojih senki i ličnih projekcija.

Svi su gubitnici, nesposobni da se iskobeljaju iz okoštalih patrijalhalnih niti koje sve vreme bespoštedno oko njih plete Adžika, simbol starih vremena, kojima ova starica ne dozvoljava da prohuje (Radmila Đorđević), ostavljajući u amanet da je sloboda nedostižan pojam i da svako sa svojim krstom živi svoj život bez mnogo roptanja. Oni koji se ne mire sa tim, poput Cvete (Jelena Filipović), imaju smrt kao jedinu alternativu.

NAJVEĆA SRAMOTA SRPSKIH GLUMACA! Bati na pomenu skoro niko od njih, a njegova koleginica je imala i objašnjenje zašto! (FOTO) (VIDEO)

Kostimi koje je radila Ivana Mladenović su negde na pola puta između tradicionalnog i savremenog i dodatno podcrtavaju kako se u našem genetskom kodu nije desila nikakva bitna evolucija. Naprotiv, sve se još samo više multipliciralo u negativnom smislu.

ARAFAT I GOSTI UŽIVO NA MEHANIZMU: Prvi koncert uvek OBEĆAVA! (FOTO)

Igrati Boru Stankovića pred vranjskom publikom uvek je bio nezahvalan posao jer retko ko od gledalaca ne zna priče iz Borinih dela. Milan Nešković se hrabro upustio u novo čitanje, bez trunke šmiranja i podilaženja. Uspeo je da scenskim, često ironičnim, rešenjima napravi odmak od patrijarhalne patetike i svakog u publici pozove na razmišljanje o hrabrosti donošenja ličnih odluka.

U čast nagrađenih ansambl Narodnog pozorišta iz Užica igrao je komad "Nečiste sile".

(N. C.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.