Opera Travijata: Gosti iz Rusije na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

8. februar

Opera Travijata: Gosti iz Rusije na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (VIDEO)

U ulozi Violete Valeri nastupiće sopran Katarina Klementjeva, dok će orkestrom dirigovati Ilmar Lapinš
Objavljeno: 11:52h

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 8. februara, sa početkom u 19:30 časova, biće izvedena opera Đuzepea Verdija "Travijata", u kojoj će u ulozi Violete Valeri nastupiti gošća iz Rusije sopran Katarina Klementjeva. Orkestrom će dirigovati još jedan gost iz Rusije Ilmar Lapinš.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Katarina Klementjeva je lirski sopran, poreklom iz porodice sa dugom muzičkom tredicijom, koja je dala veliki broj muzičara. Njen otac je operski i simfonijski dirigent, majka je profesor violine, a deda je bio slavni ruski tenor – Lav Klementijev.

Na simfonijskim koncertima Katarina učestvuje i nastupa od svoje 10. godine. Njena izvođenja vokalnih dela su zapažena po izražajnoj intonaciji, neobičnom talentu za glumu i sposobnošću da osvoji publiku, a vokalni nastupi se mogu okarakterisati kao dirljivi, delikatni i duboko emotivni. Kao pevač, ona može da nastupa u raznim žanrovima vokalne muzike, poput opere, kamerne muzike, pa čak i džeza.

U izvedbi, koja je obnovljena 2014. godine, učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Libreto po romanu Dime-Sina napisao je Frančesko Pijave. Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.

Ilmar Lapinš, rođen je 1949 u Rigi, studirao je violu u Muzičkoj školi "Emil-Darzinš" u Letoniji i na Lenjingradskom muzičkom Konzervatorijumu, a usavršavao se i na seminarima Herberta fon Karajana. Radio je u Državnoj filharmoniji u Jaroslavu i obavljao funkciju direktora Tatarske Državne Opere. U bogatoj karijeri, Lapinš je dirigovao u operskim kućama najvećih svetskih metropola, među kojima je i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.