Spektakularan koncert Gudača svetog Đorđa u Kolarcu! Publika ovacijama i aplauzima ispratila orkestar!
Foto: Branislav Jević

sa BEMUSa

Spektakularan koncert Gudača svetog Đorđa u Kolarcu! Publika ovacijama i aplauzima ispratila orkestar!

Repertorar orkestra obuhvata različite pravce i epohe, od perioda barokne muzike do savremene muzike

Objavljeno:

VODEĆI RUSKI PANK SKA BEND STIŽE U BEOGRAD I TO HUMANITARNO! Faberžeova jaja o svom trošku dolaze da sviraju za pomoć Srbima! (VIDEO)

U subotu 14. oktobra u 20 časova u ,,Kolarcu“ održan je spektakularan koncert Gudača svetog Đorđa, u okviru BEMUS festivala. Orkestrar je nastupom obeležio jubilej- 25 godina od osnivanja. Umetnički vođa orkestra je solista na violini Jožef Žiga.

Orkestar je izveo sledeće kompozicije: Končerto Groso od Arkanđela Korelija i sonate ,, Didone Abbandonata“ i ,,Đavolji triler“ Đuzepea Tartinija. Nakon pauze, orkestar je odsvirao Bahov ,,Brandeburški koncert br. 3“ kao i ,,Antičke arije i igre“ kompozitora Respigija. Publika je ovacijama i aplauzima ispratila orkestar koji je još jednom prikazao svoje umeće pred beogradskom publikom.

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa osnovan je 1992. godine na inicijativu grupe učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Više generacija istaknutih umetnika, za ove godine postojanja, učestvovali su u ovom beogradskom kamernom orkestru.

Orkestar je imao čast da nastupa 1996. godine u Londonu povodom 50 godina UNICEFa. Orkestar je dobio priznanje Grada Beograda za najuspešniji koncert u 2006. godini na čelu sa tadašnjim muzičkim direktorom violinistom Gordanom Nikolićem. Takođe, koncert na čelu sa violinistom Romanom Simovićem, održan novembra 2011. godine u Kolarčevoj zadužbini, proglašen je za koncert godine od strane časopisa Muzika Klasika.

Imali su nastupe i turneje u mnogim evropskim državama, a nastupaju i na mnogobrojnim muzičkim festivalima, kao što je Bemus, Nomus, Belef, Ohridsko leto, Budva grad teatar, Mokranjčevi dani, Sarajevski festival itd.

Solista na violini, Jožef Žiga rođen je u Subotici, studirao je u klasi Fern Rašković na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a paralelno je aktivan kao kamerni muzičar, solista i predavač.

Repertorar orkestra obuhvata različite pravce i epohe, od perioda barokne muzike do savremene muzike. Koncerte gudača sv. Đorđa prate simpatije publike i visoke ocene muzičkih kritičara i stručnjaka.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.