Dilan, Jang, Koen, Gelb: Da, to je taj niz, u šta ste mogli da se uverite i u Beogradu (VIDEO)
Foto: Nebojša Cvetković

Vanžanrovski muzički spektakl

Dilan, Jang, Koen, Gelb: Da, to je taj niz, u šta ste mogli da se uverite i u Beogradu (VIDEO)

Howe Gelb je autentični rokenrol heroj. Pročitajte recenziju njegovog nedavno održanog koncerta iz pera našeg kritičara Nebojše Cvetkovića

Objavljeno: 11:54h

Na turneji povodom promocije svog aktuelnog solo ostvarenja “Future standars” Howe Gelb je 20. juna održao koncert u Beogradskom Domu omladine.

Magija jedinstvenog autorstva čiju su impresivnu abecedu arizonske drhtavice pohađali mnogi rokenrol pravovernici, privukla je ljubitelje lika i dela ovog šamana američke alter scene na istinsko hodočašće.

POSLEDNJIH GODINU DANA SE DOGODILO NIŠTA! Nije baš tako, izašao je novi Nežni Dalibor (VIDEO)

Oprobavši se u različitim žanrovima od psihodeličnog alter-kantri roka, ciganske gitarističke muzike, preko gospela, pa do ritma i bluza, svojom preko 30 godina dugom karijerom ovekovečenom s 50-ak albuma realizovanih što kroz svoj matični bend “Giant Sand”, što kroz of projekte tipa” The Band of Blacky Ranchette”, ”OP8” kao i solo karijerom, Howe Gelb je izrastao u vanvremensku pojavu, instituciju samu za sebe.

foto: Nebojša Cvetković

Prošlogodišnje ostvarenje “Future standards” je sniman na tri lokacije – u Amsterdamu, Njujorku i Tusonu. Arizona. Začarani Gelbov lavirint u kojem prošlost odzvanja zvucima budućnosti u trenutku kad se geografski meridijani preklapaju u istoj tački sa sadašnjim trenutkom gde nije više bitno da li pustinjski pesak Arizone prekriva Tuson, Amsterdam, Njujork, Španiju ili Srbiju.

“Future standars” i atmosferom i tekstualno najbliži je Gelbovom of projektu “OP 8” – “Slush” s Lisom Germanom na vokalu koji neodoljivo podseća na sneno melodični gostujući vokal Lonna Kelley na “Budućim standardima”. Rezultat je muzika koja razoružava i prikiva Vas za Vaše Ja. Ono ja koje miriše na život, na suštinu, na ljubav.

PREDSTAVA O KOJOJ SE PRIČA: Vranjanci s "Ružom uvelom" dobili "Joakima Vujića"

Na beograskom koncertu 20. juna, baš kao i na onom novembra 2006. godine, Hau Gelb je nastupio potpuno sam. Nerazmetljivo, lagano preludirajući više na klaviru nego na gitari svoju džeziranu kasno večernju verziju kosmičkog bluza, pospanim glasom čije reči klize poput dobrog vina niz grlo, Gelb na samo njemu svojstven način patini nostalgične zvuke moderne muzike, baš kao i Vudi Alen umetnost uopšte u svom remek delu “Ponoć u Parizu”.

I dok se Gil, glavni junak pomenutog filma, nakon posleponoćnog otkucaja sata bajkovito druži sa svojim herojima: Ernestom Hemingvejem, Salvadorom Dalijem, Pablom Pikasom, Luisom Bunjuelom, Polom Gogenom, ne želeći da se ikad vrati u stvaran svet, tako smo i mi te arizonsko vrele večeri zahvaljujući Gelbovoj čaroliji imali prilike da čavrljamo s Bobom Dilanom, Lu Ridom, Frenkom Sinatrom, Ninom Simon, Bili Holidej, s istom željom kao i Gil da taj trenutak traje večno.

foto: Nebojša Cvetković

Howe Gelb je kalibar Boba Dilana, Nila Janga i Leonarda Koena. Autentični rokenrol heroj. Moj heroj, napisao je na svom Facebook profilu posle Gelbovog koncerta Vlada Marinović, lider grupe On Tour. I moj, jedino je što na to mogu da dodam.

Jedan od onih koncerata posle kojih danima nemate nikakvu potrebu da pričate.

(Nebojša Cvetković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.