Kako upropastiti ili spasiti Bajagu za 5 minuta? Kad zapevaju Gudroslav i Bjesomar MOJE DRUGOVE, a tek ON...
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pakao

Kako upropastiti ili spasiti Bajagu za 5 minuta? Kad zapevaju Gudroslav i Bjesomar MOJE DRUGOVE, a tek ON...

Bajagine pesme su toliko dobre, da niko ne može da ih upropasti. Dobro, skoro niko...
Objavljeno:

Ostavio je gomilu svojih hitova, pesama napisanih za druge, ali su i drugi u njegovim stvarima nalazili inspiraciju da ih iznesu sopstvenom energijom. Ovde naravno ne mislimo na svadbarske orkestre sa rečju bend u nazivu, koji provuku po neku Momčilovu pesmu kroz “rok blok” na svadbi, tamo negde između Kruga i Moj bijeli labude, već na ozbiljne ljude (dobro ne baš ozbiljne, ali kapirate šta hoću da kažem) koji su prepoznali Bajaginu veličinu.

Da ne dužimo, sledi lista najboljih, pa meni najgorih obrada. I to nema nikakve veze sa tim šta Momčilo misli o ovim pesmama, jer znam da većinu gotivi. Ili bar tako kaže. Šta ti je vaspitan čovek.

Fake Madonna’s Underwear – Godine prolaze

Kultni beogradski underground bend s početka devedesetih ostao je upamćen po tome što su u njemu svirali neki kasnije poznati muzičari, po posveti Branki Katić, ali i obradi Bajage. Ne zna se zašto je obrađena baš ova pesma, ali prija da čujete Bajagin veliki hit u garage-fuzz-pop varijanti. Bend nije dugo postojao, pa smo možda ostali uskraćeni za još neku verziju Momčilovih pesama. Nekako bi možda čak i Moji su drugovi bili prihvatljivi u ovom maniru. Dobro, ne bi.

Tap 011 – Muzika na safir

Ovde možemo slobodno da citiramo našeg brata Cjofo MC-ja i da zaključimo da je ova obrada ujedno najbolje i najgore. Druga strana srpskih devedesetih, crna Goca Tržan, odeća kao iz kokainskih spotova sa nemačke TV Viva i čak dve pesme u jednoj. OK, ovo je objektivno jedan užas, ali Tapovci imaju dovoljno šarma da iznesu tu euro-dens priču do kraja, Bajagine pesme su toliko dobre da ništa ne može da ih pokvari (ili skoro ništa, vidi na kraju teksta), a i opet – Fata je Fata, ali dvaput je dvaput.

The PeaсeDukes/Maciej Maleńczuk – Verujem, ne verujem

Fasciniranost Bajage Rusijom bila je primetna još od prvog albuma i Tamare koja nikada nije došla do teatra Boljšoj, a kulminirala je epskim Ruskom vozom, koji je u nešto više od četiri minuta uspeo da uhvati svu melanholičnu lepotu vožnje kroz ledenu stepu. Ili posledice skidanja sa heriona, kako vam drago da tumačite. Odgovor od Baćuški čekao se dugo, ali je ipak stigao od moskovskih ska-pankera The PeaсeDukes. Nešto ranije, istu pesmu je kao idealnu za obradu prepoznao i poljski kantautor Maciej Maleńczuk, u sklopu projekta Yugoton, gde su tamošnji muzičari, obrađivali jugoslovenske pesme. Sa istog projekta, nije loše prošla ni 442 do Beograda, u verziji Olafa Deriglasoffa.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.