Zajednički koncert ansambla Stanislav Binički i Orkestra divizije Princa od Velsa
Foto: mod.gov.rs

malo drugačija vojna muzika

Zajednički koncert ansambla Stanislav Binički i Orkestra divizije Princa od Velsa

Nadahnuti vojni muzičari, pod dirigentom palicom Pola Kolisa Smita i Pavla Medakovića, izveli su popularna dela filmske i umetničke muzike srpskih, britanskih i svetskih autora
Objavljeno: 14:32h

Zajednički koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Orkestra divizije Princa od Velsa (The Band of The Prince of Wales’s Division), održan je sinoć u Domu Vojske Srbije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Nadahnuti vojni muzičari, pod dirigentom palicom Pola Kolisa Smita i Pavla Medakovića, izveli su popularna dela filmske i umetničke muzike srpskih, britanskih i svetskih autora, a kao specijalni gost dirigent, nastupio je i Vladimir Mustajbašić.

U svom obraćanju ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif istakao je da je oduševljen jer prisustvuje prvom zajedničkom koncertu orkestara oružanih snaga dveju zemalja. Uz zahvalnost domaćinima na ukazanoj prilici, on je podsetio da vojna muzika ima veoma dugu istoriju i u srpskoj i britanskoj vojsci.

foto: mod.gov.rs

- Prvi srpski vojni simfonijski orkestar osnovan je na inicijativu Aleksandra Obrenovića 1899. godine , a jedan od ključnih osnivača bio je čuveni srpski kompozitor Stanislav Binički, čije ime ansambl nosi, i autor prve srpske opere „Na uranku " – rekao je ambasador i dodao da, iako je britanski vojni orkestar formiran znatno kasnije, on vuče korene iz više pukova britanske vojske, koji su postojali ranije, od početka 18. veka.

foto: mod.gov.rs
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.