Gledamo ga svakog 1. januara, a nismo imali pojma! Novogodišnji koncert Bečke filharmonije krije jezivu MRAČNU TAJNU! (FOTO)
Foto: Fonet

ko bi rekao?

Gledamo ga svakog 1. januara, a nismo imali pojma! Novogodišnji koncert Bečke filharmonije krije jezivu MRAČNU TAJNU! (FOTO)

Bečka filharmonija ima svojevrsnu tradiciju da prvog dana nove godine priredi grandiozan koncert klasične muzike, međutim malo se zna kako je do ovog običaja došlo, kao i to da ova tradicija ima i svoju mračnu stranu
Objavljeno:

Većina ljudi smatra da ovi novogodišnji koncerti pripadaju tradiciji staroj nekoliko vekova, međutim, oni su zapravo počeli za vreme nacističke vladavine, prenosi BBC.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovi koncerti su projekat Jozefa Gebelsa, nemačkog političara i kancelara, a prvi nastup održan je na novogodišnje veče 1939. godine, u cilju skupljanja novčanih sredstava.

Ovo je bio plan Hitlerove Nacionalsocijalističke partije, kako bi od prikuljenog novca kupovao gorivo za nadolazeće hladne mesece. Na programu filharmonije bile su kompozicije Johana Štrausa, a organizovanje gala koncerata Štrausove muzike uzelo je maha tek sa inicijativom nacista, koji su imali plan da ovi događaji ujedine čitav Treći rajh i stvore svojevrsan duh zajedništva, ali i donesu novčana sredstva.

foto: Profimedia

Odlučeno je da koncert bude održavan svake godine, na novogodišnje veče, kao i prvog dana nove kalendarske godine. S obzirom da je bilo jasno da će rat biti sve samo ne kratak, smatralo se da numere poput valcera "Na lepom plavom Dunavu" podižu moral vojsci, ali i čitavoj naciji.

Kada se saznalo da Štraus ima jevrejske korene, Gebels se na sve načine potrudio da to zataška, što je i uspeo. Nakon završetka rata, mnoge stvari vezane za naciste su se promenile, ali jedna je ostala ista. Koncerti su nastavili da se održavaju svake godine.

Ali ovde nije kraj - priča dobija još mračniji zaplet!

foto: Fonet
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.