Should I Stay or Should I Go: 14 godina je prošlo otkako je otišao Džo (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Punk's not dead

Should I Stay or Should I Go: 14 godina je prošlo otkako je otišao Džo (FOTO) (VIDEO)

Zbog načina sviranja gitare dobio je nadimak Stramer (engl. to strum - drndati), a zbog pesničkog buntovništva mesto u istoriji rokenrola...
Objavljeno: 14:59h

Većina ljudi na ovom svetu nema pojma ko je Džon Graham Melor. Većina Turaka, verovatno, nema pojma da je dotični rođen u Ankari. I jedni i drugi, kao i mnogi "treći", međutim, prepozanju kada negde čuju taktove "Should I Stay or Should I Go" ili vide spot za "Rock the Casbah" (koji se na prelazu iz '80.-ih u '90.-te nije "skidao" sa upokojenog nam Trećeg kanala).

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

A baš taj Džon Graham Melor potpisao je pomenute dve i još mnoge ikonične pesme panka u njegovoj prvoj "originalnoj" deceniji postojanja, između 1976. i 1986. godine. Za tih 10 godina Džon... - Džo Stramer, i njegov kultni bend The Clash u istoriju rokenrola zapisali su ono na šta će mnogi potonji, koji su sa gitarom u ruci makar i samo pomislili na "P" od panka, gledati sa velikim poštovanjem.

Iako nije potekao iz okruženja koje je izrodilo sam pank (ćale mu je bio britanski diplomata pa otuda Anadolija kao mesto rođenja), putovanja širom sveta i upoznavanje različitih kultura od najranije mladosti, te hašišarenje uz Bitlse, Hu, Džimija Hendriksa i Stonse, u nešto kasnijem dobu, oblikovali su njegov muzički ukus.

Svoj prvi bend Vultures osnovao je 1973. dok je u Južnom Velsu šljakao kao fizikalac i grobar na groblju u mestu Njuport.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.