NAJVEĆA TAJNA KRALJICE KRIMIĆA: Šta se događalo sa Agatom Kristi kada je nestala na 11 dana?
Foto: AP

razotkrivena misterija

NAJVEĆA TAJNA KRALJICE KRIMIĆA: Šta se događalo sa Agatom Kristi kada je nestala na 11 dana?

Najprodavanija spisateljica krimića svih vremena, u biografiji krije jednu nikad otkrivenu misteriju

Objavljeno:

Prema rečima mnogih - nova naslednica Dena Brauna, spisateljica Kejt Mos (nema veze sa manekenkom), odlučila je da se "poigra" sa najvećom misterijemom iz života Agate Kristi - njenim nestankom u decembru 1926. godine.

Poznatoj spisateljici je te godine preminula majka, a ona se sa boli nosila na jedini način koji je znala - "utapajući" se u celodnevnom pisanju. Zahvaljujući tome je objavila "Ubistvo Rodžera Akrojda", knjigu zbog koje joj je naglo porasla popularnost, ali je došlo i do raspada njenog braka.

Njen suprug Arči joj je početkom decembra rekao da je napušta, da bi u petak uveče, 3. decembra, Agata nestala bez traga.

Nakon nekoliko dana, svi su počeli da sumnjaju da je mrtva, a njen automobil je brzo pronađen u blizini kuće Arčijeve prijateljice, Nensi Nel. Svakodnevno su novinske redove punile izjave ljudi koji su tvrdili da su je videli i koji su bili uključeni u potragu za njom. Na kraju ju je tražilo 1000 policajaca i 15.000 volontera.

Već su gotovo svi posumnjali da će je više ikad pronaći živu, kada je pronađena u hotelu u Jorkširu, gde se upisala pod prezimenom Nel, istim onim koje je imala žena pred čijom je kućom ostao njen automobil.

Agata je tvrdila da se ničega ne seća i lekari su brzo zaključili da je reč o klasičnom slučaju amnezije, iako su neki i danas uvereni da je namerno sve inscenirala kako bi privukla pažnju i poboljšala prodaju svog nadolazećeg romana.

Dve godine kasnije, Arči se oženio sa Nensi, pa je cela priča postala još čudnija kad znate da je Agata bila pred kućom muževljeve ljubavnice, iako sve zajedno zvuči potpuno razumljivo, pogotovo iz današnje perspektive stresnog stila života, kad nije nimalo teško shvatiti da bi osoba nakon toliko dogodovština u jednoj godini jednostavno "pukla" i malo nestala.

Ipak, celu priču ekskluzivno je, kroz oči izmišljenog radnika hotela u kojem je odsela Agata tokom svog nestanka, prepričala, tj. napisala Kejt Mos za BBC, tvrdeći da se svi odgovori i uvid u dušu poznate spisateljice mogu naći na stranicama njenih dela, kao i u slučajevima drugih pisaca uostalom.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.