Prave Beograđanke možete naći samo u knjižarama! Održana promocija novog Marojevićevog romana
Foto: roman jević

u jednom dahu

Prave Beograđanke možete naći samo u knjižarama! Održana promocija novog Marojevićevog romana

Pred mnogobrojnom publikom, pored autora govorili su književnik Filip David, Milena Đorđijević-teoretičarka književnosti i Miroljub Stojanović

Objavljeno: 16:31h

Mapiranje stare Srbije - predstavljena nova knjiga Srđana Atanasovskog

U petak 16. novembra, održana je promocija novog romana Igora Marojevića ,,Prave Beograđanke” u kafeu/knjižari Delfi u SKC-u. Pred mnogobrojnom publikom, pored autora govorili su književnik Filip David, Milena Đorđijević-teoretičarka književnosti i Miroljub Stojanović - književni kritičar. Odlomke iz romana čitao je glumac Pavle Pekić, član Beogradskog dramskog pozorišta, a u ulozi moderatora bila je Ivana Misirlić.

Pavle Pekić je pročitao odlomak u kome tragični junak knjige Igor Marojević izvršava ,,trostruko samoubistvo” , pre toga poslavši prijateljima pozivnice za sahranu. Sahrana je pretvorena u neobičnu žurku, na kojoj je u fokusu odnos između Marojevićeve majke i bivše žene.

Stanojević je istikao da se Marojevićev filmičan roman čita u jednom dahu, i da je radnja knjige postavljena upravo na tarantinovski način. Dok se Milena Đorđijević nadovezala zaključkom da u priči dominiraju parodija i groteska.

Filip David primećuje da Marojević nije zaglavljen u jednom žanru, već se bavi različitim temama u svojim romanima: od podunavskih Nemaca i NDH okupacije Zemuna preko beogradskog noćnog života. Marojević je uveo digitalni realizam u srpsku književnost, dobro osećajući vreme u kojem živimo. Marojević kao esejista, prevodilac, urednik i pre svega romanopisac ima posebno mesto u srpskoj književnosti, zaključuje David.

foto: roman jević

Marojević se osvrnuo na stanje u društvu: ,,U našoj zemlji, kao i u Evropi globalno, preovladava osećaj anksioznosti kod građana. Tome doprinosi svakodnevno nasilje, korupcija, nefunkcionisanje institucija države, a obični ljudi traže egzistencijalno rešenje članstvom u političkoj partiji.”

Pisac postavlja pitanje može li žena u ovakvom savremenom Beogradu da ostane dama.

Marojević je istakao da je inspiraciju za svoje junakinje našao u raznim ženama koje je upoznao. Da su sve one posebne, svaka na svoj način, a tako gledaju i na svoje ,,damstvo”.

,,Ja sam zadovoljan ostvarenim, a nije lako biti zadovoljan”, zaključuje Marojević.

,,Živ je Marojević, umro nije !”, uzviknuo je na kraju Filip David, dobivši ovacije i aplauz publike zajedno sa piscem i ostalim učesnicima promocije.

Zainteresovani čitaoci mogu kupiti roman ,,Prave Beograđanke” u knjižarama Delfi.

foto: roman jević

(Espreso.co.rs/ Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.