Bekim Serjanović predstavlja NOVU KNJIGU u Beogradu (FOTO)
Foto: Promo

REGIONALNA KNJIŽEVNA ZVEZDA

Bekim Serjanović predstavlja NOVU KNJIGU u Beogradu (FOTO)

Ljubimac domaće čitalačke publike i jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih regionalnih pisaca stiže s novim delom „Dnevnik jednog nomada“

Objavljeno: 11:50h

Autobiografskh elemenata nikada nije manjkalo u njegovoj prozi, ali ovog puta pred sobom imamo potpuno ogoljeno, „knausgorovsko“ razotkrivanje najintimnijih detalja iz poslednjih pet godina njegovog života.

Ovu knjigu koja je već postala veliki hit u Hrvatskoj Bekim Sejranović će predstaviti u Beogradu. Potpisivanje ove i njegovih prethodnih knjiga („Nigdje, niotkuda“ i „Tvoj sin, Huckleberry Finn“) i druženje sa čitaocima dešavaće se u Bookastoru (Cara Lazara 12) u utorak 4. jula od 17 do 18h.

foto: Promo

O KNJIZI

Dnevnik jednog nomada istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lepoj. Od 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog meseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu ćerku, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj ćerki u Oslu koja očuha zove tata, a njega po imenu; o književniku koji istodobno učestvuje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti... Pratimo i avanturu nastajanja romana koji autor pokušava paralelno da piše na 'našem' i na norveškom, sledimo Sejranovića na brojnim književnim promocijama, festivalima i rezidencijama, pratimo njegove susrete s kolegama, prijateljima, ženama i ljubavnicama, čitamo o knjigama koje on čita. Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva sveta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana. Samo ovdje nema glavnog junaka da se iza njega bar malo sakrije, tu su samo Bekim i njegovi demoni.

foto: Promo

O AUTORU

Bekim Sejranović je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je na riječkom Pomorskom fakultetu, no odustaje od sna da postane pomorac, te na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje da

studira kroatistiku i komparativnu književnost. Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Istorijskofilozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu potom radi kao lektor i predaje južnoslovenske književnosti, jezike i prevođenje. Istovremeno, od 2000. godine pa sve do danas radi kao sudski tumač i književni prevodilac, predaje norveški za strance, te piše i objavljuje prozu.

Autor je knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin, Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski. Za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio je nagradu „Meša Selimović“ koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović je živeo u Ljubljani, a od maja 2015. godine živi i radi u Zagrebu. Razveden je tri puta i ima dve vanbračne ćerke, Katju u Oslu i Iskru u Ljubljani.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.