CIA, SNAJKA, CIA! Strip je bio PROPAGANDA I SUBVERZIJA, ali se TITOVI ČUVARI PORETKA nisu dali lako prevariti!
Foto: Promo

tajne devete umetnosti

CIA, SNAJKA, CIA! Strip je bio PROPAGANDA I SUBVERZIJA, ali se TITOVI ČUVARI PORETKA nisu dali lako prevariti!

Razgovor se održava večeras u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 19 časova
Objavljeno: 10:44h

U Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, večeras u 19 časova, nastavlja se ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa "SRED ČETKICA, BAJONETA...".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U razgovoru učestvuju: Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i dr Aleksandar Raković, istoričar. Moderator i urednik ciklusa je: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac.

Kada je CIA, Centralna informativna agencija Sjedinjenih Američkih Država, 17. januara 2017. postavila na Internet 12 miliona stranica dokumenata, stripolozi su dobili zanimljivu građu koju je ova ustanova sedam desetleća marljivo sakupljala, još od osnivanja 1947. godine.

foto: Promo

Stripovi se u spoljnoj i internoj dokumentaciji CIA pominju hiljadama puta. Negde je to usputno, dok su negde stripovi analizirani kao slika javnog mnjenja ili neprijateljskih namera, ali i korišćeni kao sredstvo propagande, subverzije, obuke i komunikacije. Međutim - sa druge strane gvozdene ideološke zavese Hladnog rata - čuvari poretka u stripskim redakcijama Titove Jugoslavije nisu se dali lako prevariti...

Ovo je prva tribina u jugoslovenskim zemljama na temu stripa i CIA, uporedna istorija američke i jugoslovenske pop kulture u malom.

Organizatori serije tribina su Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije. To su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

BONUS VIDEO: Espreso na promciji albuma benda Škrtice

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.