Preminuo književnik Predrag Matvejević
Foto: Youtube printscreen

u 85. godini

Preminuo književnik Predrag Matvejević

Jedno od njegovih najpoznatijih dela "Mediteranski brevijar" preveden je na 23 jezika, a samo u Italiji je prodat u više od 300.000 primeraka
Objavljeno: 21:49h

Istaknuti intelektualac i jedan od najprevođenijih evropskih književnika Predrag Matvejević umro je u Zagrebu u 85. godini posle duge i teške bolesti. Bio je humanista, kosmopolita, poliglota i aktivista, koji se zalagao za ljudska prava i mir, a proteste je posećivao do kasne životne dobi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jedno od njegovih najpoznatijih dela "Mediteranski brevijar" preveden je na 23 jezika, a samo u Italiji je prodat u više od 300.000 primeraka. Šezdesetak uglednih italijanskih umetnika potpisalo je pre godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodeli Nobelova nagrada za književnost za "Mediteranski brevijar". Među inicijatorima te ideje bili su i italijanski književnik Umberto Eko i Klaudio Magris.

Predrag Matvejević rođen je 1932. u Mostaru gde je završio osnovnu i srednju školu. Studije romanistike počeo je u Sarajevu, a završio u Zagrebu. Doktorirao je na Sorboni 1967. godine.

Jedan je od najpoznatijih publicista u jugoistočnoj Evropi. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, zatim od 1991. godine slovenske književnosti na pariskoj Sorboni, a zatim od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i književnost na rimskom univerzitetu La Sapijenca (Sapienza).

Univerzitet u Perpinjanu dodelio je Matvejeviću doktorat honoris kauza, a počasne doktorate dobio je na univerzitetima u Trstu (2001.), Đenovi (2004.) i Mostaru (2006.).Matvejević je bio počasni doživotni potpredsednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu.

Nosilac je brojnih odlikovanja koje su mu dodeli predsednici u Francuskoj (Legija časti), Hrvatskoj (Red Danice hrvatske), Sloveniji i Italiji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.