Dušan Kovačević i Zahar Prilepin dobitnici nagrade Ivo Andrić
Foto: Zorana Jevtić, Youtube printscreen

laureati

Dušan Kovačević i Zahar Prilepin dobitnici nagrade Ivo Andrić

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa
Objavljeno: 21:58h

Ovogodišnji dobitnici književne nagrade "Ivo Andrić" su srpski dramski pisac Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin, saopštio je danas žiri Andrićevog instituta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kovačević je dobio nagradu za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti, a Prilepin nagradu za prozno delo objavljeno u svetu koje je imalo snažan uticaj na srpsku književnost za roman "Obitelj" i knjigu pripovedaka "Sedam Života". Nagrada će laureatima biti uručene 27. januara u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

U obrazloženju nagrade žiri, u sastavu profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Jovan Delić i književnici Vladimir Kecmanović i Želidrag Nikčević, naveo je da je Dušan Kovačević ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca.

Ruski književnik Zahar Prilepin je, prema oceni žirija, i pre romana "Obitelj" imao status klasika savremene ruske književnosti, a tim štivom je svoj status ne samo učvrstio, već i visoko podigao naslanjajući se na tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju, na Lava Tolstoja, Leonida Leonova i Aleksandra Solženjicina.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa koji još nije utvrđen.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.