BRUKA NA KUB: Bošnjački intelektualci IVU ANDRIĆA UPOREDILI S HITLEROM!
Foto: Profimedia

Trust mozgova

BRUKA NA KUB: Bošnjački intelektualci IVU ANDRIĆA UPOREDILI S HITLEROM!

Poslanik SDP u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar izjavio kako ne stoje argumenti da je Andrić bio pametan, pa nije mogao biti nacionalist, jer su "i Adolf Hitler i Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj bili pametni"
Objavljeno: 13:19h

Bosnjački "intelektualci" srpskog Nobelovca Ivu Andrića uporedili sa Adolfom Hitlerom, a njegovo delo proglasili genocidnim na promociji knjige Rusmira Mahmutćehajića “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“, u mostarskom Centru za kulturu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ocenivši da je Mahmutćehajićevo delo "prvo celovito ispitivanje odnosa nacionalističkih, orijentalistčkih i kulturno rasističkih odnosa Ive Andrića prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu", poslanik SDP u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar izjavio je kako je "Andrić dekadentnima uvek označavao samo Turke, muslimane i islam".

Istakao je i da brojni književnici koji ga brane, poput Ivana Lovrenovića i Miljenka Jergovića, "ne žele priznati njegov rasizam".

Navodi i kako ne stoje argumenti da je Andrić bio pametan, pa nije mogao biti nacionalist, jer su "i Adolf Hitler i Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj bili pametni!"

Nakon poređenja sa Hitlerom, Dizdar je svoju "argumentaciju" o Andrićevom rasizmu pronašao u njegovoj doktorskoj disertaciji, ističući kako su Andrićeve knjige za rezultat imale "genocid nad Bošnjacima, posebno u Višegradu".

U prilog tome naveo je i činjenicu da Andrića danas citiraju hrvatski i srpski političari, poput Milorada Dodika, Vojislava Šešelja, Ivana Muse pa čak i bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.