Preminuo ugledni književnik i dramski pisac Ivo Brešan
Foto: Wikipedia / SpeedyGonsales

Autor drama, scenarija, romana

Preminuo ugledni književnik i dramski pisac Ivo Brešan

Brešanova najpoznatija drama "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", osim u Jugoslaviji, izvođena je i u SSSR-u, Mađarskoj, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama
Objavljeno: 09:55h

Ugledni hrvatski književnik Ivo Brešan, autor mnogih drama među kojima je i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", preminuo je u utorak u Zagrebu, saopštila je njegova porodica.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Brešan je rođen 1936. u Vodicama kod Šibenika. Gimnaziju je pohađao u Šibeniku, a slavistiku i filozofiju je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Najpoznatija Brešanova drama "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", prvi put izvedena 1971. u zagrebačkom pozorištu Teatar ITD, a izvodila se i u SSSR-u, Mađarskoj, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama. To je jedna od najuspelijih hrvatskih i jugoslovenskih drama nastalih u drugoj polovini 20. veka.

Brešan je pisao i romane kao i filmske scenarije, prvo sa filmskim rediteljima Krstom Papićem i Veljkom Bulajićem, a potom sa svojim sinom Vinkom Brešanom. Napisao je scenarije za filmove "Tajna Nikole Tesle", "Obećana zemlja", "Maršal", "Kako je počeo rat na mom otoku" i druge.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.