Isplanirajte na vreme: Evo šta vas i gde očekuje u 13. Noći muzeja u Beogradu! (FOTO)

kultura i avantura

Isplanirajte na vreme: Evo šta vas i gde očekuje u 13. Noći muzeja u Beogradu! (FOTO)

Osmesi na licu, bilteni i mape u rukama kao i srca otvorena za istraživanje sveta kulture koji je na dohvat ruke znak su da Noć muzeja, ove godine po trinaesti put, 21. maja, dolazi u Beograd
Objavljeno: 19:00h

Intrigantne postavke savremene umetnosti, druženja sa kulturom namenjena najmlađim posetiocima, ali i ona za malo starije ljubitelje muzeja i galerija... Sve to staje u jednu Noć muzeja, koja od 17 časova pa do sat iza ponoći vodi Beograđane kroz najmaštovitiju majsku noć u gradu. I ove godine posetioci će u Beogradu moći da obiđu 60 različitih lokacija. Počela prodaja karata za Noć muzeja - jedna ulaznica za skoro 60 lokacija! (FOTO) Jedan od omiljenih gradskih muzeja Muzej jugoslovenske kinoteke u Noći muzeja predstaviće se izložbom „Plavi anđeli filmskog platna“. Od Merilin Monro i Grejs Keli do Milene Dravić i Bebe Lončar, posetiocima će se predstaviti najpoznatije plavuše iz sveta filma. Arte galerija na Andrićevom vencu biće mesto na kojem će se otvoriti dosije jedne od najvećih ljudskih zagonetki XX veka kako kod nas, tako i u Evropi. Tajni agent, heroj balkanskih ali i svetskih ratova, čovek sa nebrojeno mnogo legitimacija, zavodnik najvećih svetskih lepotica... Sve je to, i mnogo više, Mustafa Golubić.

Promo

Ekskluzivnom izložbom „Iz legata Železničkog muzeja“, ovaj muzej sprema pravu poslasticu za sve ljubitelje umetnosti. Dela Miće Popovića, Bože Ilića, Stane Kumar, Petra Lubarde i drugih velikana srpske umetnosti ispričaće brojne avanture železnice i njenih najznačajnijih aktera. To će ujedno biti prilika da posetioci zavire u novu stalnu postavku Železničkog muzeja, a svoja vrata te večeri prvi put širom otvara i Zgrada Železnice Srbije. Legat Petra Lubarde i ove godine otvara vrata svim ljubiteljima lika i dela našeg čuvenog slikara, ali sa posebnim povodom. U okviru postavke „Goblen po goblen – od mališana mališanima“ biće organizovana radionica namenjena najmlađim posetiocima Noći muzeja, uzrasta od 6 do 12 godina. Na njoj će naučiti kako da prave nacrte za goblene inspirisane Lubardinim slikama, izrađene na goblenskom platnu, a koje će posetioci moći da kupe po simboličnoj ceni. Sav prihod prikupljen ovom akcijom biće doniran Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke jedna je od beogradskih lepotica pored koje svakodnevno prođu desetine hiljada ljudi. Ipak, mnogi Beograđani nisu ni svesni kakvu riznicu umetničkog blaga ona čuva. Pored organizovanih vođenih grupa koje se organizuju za sve ljubitelje arhitekture, skulpture i slikarstva, ove godine naš cenenji arhitekta, akademik Brana Mitrović predstavlja svoj izbor od 10 skulptura i spomenika sa ulica i iz parkova Beograda, koji na pravi način dočarava umetničke i istorijske vrednosti prestonice.

Promo

Uz postavke su Dečji muzej i Naučni centar, Muzej nauke i tehnike svim posetiocima dočaraće kako to zvuči muzički sudar Baha i Pink Flojda, udruženim snagama orgulja i staklene harfe. Oni najznatiželjniji saznaće nešto više o ovom neobičnom instrumentu, staklenoj harfi, koja još od 18. veka zaziva neverovatno interesovanje muzičara, bilo da su u pitanju oni naklonjeni klasici ili pak oni koji u sebi kriju dušu pravih rokera. U Odeljenju Muzeja nauke i tehnike, Muzeju Srpskog lekarskog društva biće izložba o fenomenu zdravlja i lepote u prvim decenijama XX veka. Ljubitelji automobila, ali pre svega neverovatnih priča koje kruže oko ovih četvorotočkaša, pronaći će svoj kutak u Medija centru Odbrana, gde ih u Noći muzeja dočekuje „Majstor za automobile i ljudske duše – Dragiša Krunić“. Muzej afričke umetnosti svoje posetioce vodi na putovanje u kraj naroda Joruba iz Nigerije, koji ima najveću stopu rađanja blizanaca na svetu! Mališane koji zavire u ovaj kutak Afrike očekuje muzička radionica, a njihove starije pratioce obradovaće koncert iznenađenja. S druge strane, JP Beogradska tvrđava svoje posetioce vodi na putovanje kroz vreme. Stambol kapija odškrinuće vrata srednjeg veka kroz izložbu srednjevekovnih odaja sa oružjem, odeždama i opremom, dok će Veliki barutni magacin dočarati priču o putu jednog žrtvenika iz trećeg veka, koji je otkriven tek 1927. godine!

Promo

Ulaznice za sva dešavanja već se mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 400 RSD, dok će na dan manifestacije, 21. maja, cena iznositi 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.