Srbija i Evropa kroz vekove u prostorijama EU info centra: O beogradskim igrankama i vožnji novih automobila...
Foto: roman jević

buka u čaršiji

Srbija i Evropa kroz vekove u prostorijama EU info centra: O beogradskim igrankama i vožnji novih automobila...

Publika sa nestrpljenjem čeka novu epizodu Senki nad Balkanom, a upravo je dr Vučetić davala savete i asistirala Bjelogrliću pri snimanju prošlog filma ,,Montevideo"

Objavljeno:

Jugoslovenska kinoteka vas zove na dane finskog filma: Festival traje do 5. novembra

Predavanje ,,Udruženje Cvijeta Zuzorić i evropeizacija Beograda“ okviru ciklusa ,,Srbija i Evropa kroz vekove“, održano je u četvrtak 2. novembra, u prostorijama EU info centra. Predavanje je održala dr Radina Vučetić, profesorka beogradskog Filozofskog fakulteta na Odeljenju za savermenu istoriju.

Iako je njena uža specijalnost socijalistička Jugoslavija, ovog puta se profesorka osvrnula na kulturni život prestonice između dva rata. Publika je imala priliku da čuje o načinu života koji su živeli tadašnji Beograđani, uticaju u kulturi koji je imala Krista Đorđević, nedostatak umetničkih galerija u gradu, izgradnja Paviljona 1928. godine. Okretanje Beograda prema evropskim metropolama, od modernog oblačenja muškaraca i žena, preko vožnje automobila, do različitih igranki. U Beogradu nastupaju Artur Rubinštajn i Džozefina Bejker, koja je bila poput današnjih rock zvezda. Književni život Beograda je tada bio na vrhuncu, jer su ga predstavljali Nušić, Andrić, Crnjanski. Takođe, upoznali smo se sa informacijom kolika se digla buka u čaršiji oko tadašnjeg Meštrovićevog Pobednika, koji je ispočetka bio neprihvatljiv.

foto: roman jević

Dok publika sa nestrpljenjem čeka novu epizodu Senki nad Balkanom, zanimljivo je čuti da je upravo dr Vučetić davala savete i asistirala Bjelogrliću pri snimanju prošlog filma ,,Montevideo“.

Dr Radina Vučetić je vanredna profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Objavila je mnogobrojne knjige i naučne radove: Partija kultura i cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, Koka kola socijalizam, Evropa na Kalemegdanu. ,,Cvijeta Zuzorić“ i kulturni život Beograda 1918-1941. itd.

Učesnik je u mnogobrojnim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu. Za naredna predavanja možete posetiti stranicu euinfo centra i dobiti više informacija.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.