Zaostavštinu Olje Ivanjicki posetilo je preko 30.000 ljudi!
Foto: roman jević

Završena izložba

Zaostavštinu Olje Ivanjicki posetilo je preko 30.000 ljudi!

Postavka je trajala sedam meseci, od kraja marta do 31. oktobra

Objavljeno: 16:50h

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji u samom srcu Beograda: U galeriji SANU možete videti posebnu izložbu

Završena je izložba ,,Zaostavština Olje Ivanjicki“ u Istorijskom muzeju Srbije. Postavka je trajala ukupno sedam meseci, od kraja marta do 31. oktobra, u kom periodu ju je posetilo preko trideset hiljada ljudi.

Izložba je vođena od strane Suzane Spasić, direktorke fonda ,,Olga Olja Ivanjicki“, koja je svojom izuzetnom posvećenošću i zanimljivim opisima iz života slavne umetnice, učinila da vreme provedeno u razgledanju izložbe predstavlja još veći užitak.

foto: roman jević

Publika je imala priliku da vidi slike Olje Ivanjicki iz svih perioda njenog stvaralašta, zatim kostime koje je kreirala, kao i njene lične stvari i nameštaj iz kuće.

foto: roman jević

Uz to publika je čula priču o teškom životu umetnice, odrastanju bez majke, početku njenog stvaralaštva i siromaštvu, protestima i njenim performansima, grupi MEDIALA, njenom odnosu prema religijama, zanimljivom slučaju suđenja sa pesnikom Vaskom Popom, rušenju barijera i sankcija prema Srbiji tokom kojih je izlagala svoje slike u Parizu. Nije zaboravila svoje rusko poreklo, ali je isticala svoju privrženost srpskom narodu, čiji je deo svakako bila.

foto: roman jević

Suzana Spasić, direktorka fonda, izjavila je da će se boriti da grad organizuje muzej u kom će biti stalna postavka radova Olje Ivanjicki, jer je to najmanje što ovaj grad i društvo mogu da učine za veliku umetnicu.

foto: roman jević

(Roman Jevič)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.