POSETIOCE SAČEKALO NEKOLIKO IZNENAĐENJA: Posle 10 godina otvoren MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI! (FOTO)(VIDEO)
Foto: Printscreen/Kurir TV

veliki dan

POSETIOCE SAČEKALO NEKOLIKO IZNENAĐENJA: Posle 10 godina otvoren MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI! (FOTO)(VIDEO)

Muzej savremene umetnosti posle 10 godina pauze otvorio je svoja vrata za publiku danas u 10 časova

Objavljeno: 12:36h

Oko stotinak ljudi strpljivo je čekalo ispred ulaza. Slobodan Nakarada, direktor muzeja, poručio im je: "Dame i gospodo, izvolite u muzej".

Povodom otvaranja priređena je izložba "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti" sa preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas.

Među posetiocima na otvaranju su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, a prisutni su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, Ivan Tasovac, Aja Jung, Cile Marinković, Nebojša Bradić, premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali...

Direktor MSU Slobodan Nakarada rekao je da je ovo veliki dan za srpsku kulturu i da će poseta tokom narednih sedam dana i noći otvaranja biti ista kao i danas na otvaranju.

Zvanični program počeo je u 10:30h višečasovnim performansom Baleta Frankfurt Drezden i domaćih baletskih igrača u koreografiji Jakopa Godanija. Oni izvode performans u sali za predavanja, samo u vešu i na štulama, u improvizovanom kavezu. Godani je za "Blic" izjavio da je koreografiju osmislio kao komunikaciju sa izložbenim prostorom i eksponatima.

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan. U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel. Orgnizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet "Four Plus", di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce. Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU-a.

foto: Printscreen/Kurir TV

Podsetimo, MSU je zatvoren za javnost od 2007. godine radi rekonstrukcije. Radovi su prekinuti 2010. pa nastavljeni krajem 2014. Obnova je podrazumevala uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima i predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.