Kazneno-popravni dom za žene uskoro će izgledati onako kako niko nije mogao ni da zamisli! (FOTO)
Foto: karski and beyond

Street Smart

Kazneno-popravni dom za žene uskoro će izgledati onako kako niko nije mogao ni da zamisli! (FOTO)

Grad Požarevac u saradnji sa „Street Smart” kolektivom iz Beograda, koji se bavi promocijom ulične umetnosti, organizuje od 2. do 6. avgusta 2017. festival ulične umetnosti

Objavljeno: 19:49h

Grad Požarevac u saradnji sa „Street Smart” kolektivom iz Beograda, koji se bavi promocijom ulične umetnosti, organizuje od 2. do 6. avgusta 2017. festival ulične umetnosti, u okviru koga će biti oslikan zid jedine kazneno popravne ustanove u Srbiji za žene – KPZ Požarevac.

U akciji će učestvovati ulični umetnici iz inostranstva: Beyond (Holandija), Isakov Alexander (Ukrajina), Jumu (Peru), Krashkid (Nemačka), Lunar (Hrvatska), Malakkai (Španija), Theic (Urugvaj), koji će zajedno sa domaćim umetnicima: Artez, Nikola Mihajlović, Endo, Resto, Sles, Skoc, Wuper, oplemeniti spoljašnjost ove ustanove.

foto: Isakov Alexander

Pored zida KPZ Požarevac, u okviru manifestacije, biće oslikani i zidovi kod skejt parka u Požarevcu, a grad će dobiti i novi mural. Lokalni umetnici okupljeni oko organizacije „Art District“, pridružiće se u oslikavanju zidova, a ovaj požarevački kolektiv će festivalske aktivnosti upotpuniti organizacijom raznovrsnih uličnih akcija i performansa.

foto: Artez

„Ovakvi festivali svojstveni su velikim evropskim metropolama, pa smo pokretanjem ove incijative želeli da Požarevac stavimo na mapu savremenih, otvorenih gradova, prepoznatljivih po uličnoj umetnosti, kao i da doprinesemo stvaranju novog vizeulnog identiteta grada. Prvi put u našoj zemlji oslikavaće se površina koja je deo jedne ustanove poput KPZ-a za žene, kao jedine ustanove tog tipa u Srbiji, koja istovremeno ima i izuzetan istorijski značaj“, istakla je pomoćnica gradonačelnika za urbanizam Grada Požarevca, Svetlana Milutinović.

foto: Krashkid

„Street Smart“ kolektiv od 2014. do danas, okuplja veliki broj poštovalaca i autora iz oblasti ulične umetnosti, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, organizujući brojne manifestacije kojima promoviše street art kao način oplemenjivanja urbanih prostora.

foto: Colectivo Licuado

Autori okupljeni oko ovog kolektiva organizovali su i učestvovali u oslikavanju brojnih fasada u gradovima širom Srbije, među kojima je i akcija stvaranja jednog od najvećih kolektivnih murala u Evropi na fasadi osnovne škole OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu u kojoj je učestovalo 12 umetnika iz zemlje i inostranstva. Priču o ovom muralu preneo je i čuveni magazin „LSD – London Street-Art Design“.

foto: karski and beyond

Među aktivnostima organizacije ističe se i serija izložbi pod nazivom „Scena“ (2015-2016), koja je po prvi put u galerijskim uslovima prikazala najbolje od srpskog stvaralaštva u domenu ulične umetnosti, kao i izložbe u Berlinu i Cirihu, održane 2016. godine.

foto: Samir Kurtagic

„Street Smart“ je organizovao i brojne markete ulične umetnosti, samostalno ili u okviru različitih festivala, koji su bili praćeni radionicama za decu i odrasle, i u značajnoj meri doprineli prepoznatljivosti domaće ulične umetnosti u zemlji i inostranstvu.

foto: Kool Koor

Još informacija možete pronaći na Fejsbuk stranici: https://www.facebook.com/streetsmartbelgrade

foto: Wuper

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.