Komisija za Hilandar o radovima na obnovi manastira: Još 70 miliona dinara u 2017. godini
Foto: Sednica Komisije za Hilandar

Ministarstvo kulture

Komisija za Hilandar o radovima na obnovi manastira: Još 70 miliona dinara u 2017. godini

Najvažniji Investicioni programi u 2017. godini obuhvataju završetak obnove Belog konaka i početak radova na obnovi Jugozapadne strane
Objavljeno: 22:59h

Na sednici Komisije za Hilandar održanoj u Ministarstvu kulture i informisanja usvojeni su izveštaji o izvršenim radovima u 2016. i dosadašnjem napretku Obnove Hilandara, kao i plan radova za 2017. godinu. Ministarstvo kulture i informisanja ove godine izdvojilo je 70 miliona dinara za obnovu manastira od neprocenjive vrednosti za srpsko kulturno nasleđe, što je za deset miliona više u odnosu na 2016. godinu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Najvažniji Investicioni programi u 2017. godini obuhvataju završetak obnove Belog konaka i početak radova na obnovi Jugozapadne strane (koja podrazumeva rekonstrukciju uništenih konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima, gde je veliki požar započeo, kao i rekonstrukciju trpezarije kralja Milutina) i konzervatorsko-restauratorske radove na tronovima u Sabornoj crkvi.

foto: Veliki konak Hilandara 2004. godine

Beli konak pretrpeo je najveće razaranje od svih objekata stradalih u velikom požaru 2004. godine i njegova arhitektonsko-konstruktivna forma je u potpunosti devastirana. Projektom obnove predviđeno je da se svi postojeći elementi maksimalno sačuvaju i prezentuju tako da se može napraviti razlika između originalnih i novoizgrađenih delova objekta. Završetkom obnove Belog konaka krajem ove godine biće gotovi radovi na izgorelim objektima severne i istočne strane manastira i biće kompletno rekonstruisana celina od Velikog konaka, preko Konaka iz 1814, Ulazne zone, zaključno sa Belim konakom..Na taj način biće obnovljeno, opremljeno i predato u upotrebu gotovo 75 odsto korisne površine uništene u velikom požaru.

Članovi Komisije su konstatovali da su u 2016. godini u obnovi Belog konaka u najvećoj meri završeni grubi građevinski radova, izrada instalacija i realizacija glavnih enterijerskih radova, kao i da je u obnovi Ulazne zone izvršeno preko 95 procenata radova predviđenih projektom obnove.

foto: Veliki konak Hilandara 2016. godine

Pored ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića kao predsedavajućeg, sednici je prisustvovalo još 13 članova Komisije: Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i zamenik predsednika; prof. dr Vladeta Janković, Dimitrije Stefanović, SANU, prof. dr Zoran Rakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara, Vladimir Trijić iz Narodne biblioteka Srbije, prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta, Slobodan Barišić, arhitekta, Vladimir Bulajić, slikar, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, Svetislav Nikolić, docent Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i episkop žički Justin.

Obnovom Hilandara rukovode Sveti manastir Hilandar i Zadužbina Svetog manastira Hilandara u neposrednoj saradnji i sadejstvu sa Narodnom bibliotekom Srbije, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Beograd i Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina i uz finansijsku podršku budžetskih sredstava predviđenih za Obnovu Hilandara.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.