Zima kao inspiracija: Dela naivaca izložena u Muzeju u Jagodini
Foto: Ilustracija, AP / Jens Meyer

idilični pejzaži i zavejane ulice

Zima kao inspiracija: Dela naivaca izložena u Muzeju u Jagodini

Na tematskoj izložbi "Zima u delima naivnih umetnika", koja će biti otvorena do 20. marta, a izloženo je 18 slika iz zbirke muzeja
Objavljeno: 10:31h

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je izložba slika naivnih umetnika kojima je inspiracija bila zima. Na tematskoj izložbi "Zima u delima naivnih umetnika", koja traje do 20. marta, a izloženo je 18 slika iz zbirke muzeja na kojima su idilični pejzaži, zaleđeni bregovi, zavejane ulice i gradski trgovi, igre na snegu, praznični prizori, plivanje za Bogojavljenski krst...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Za umetnike Desanku Petrov Morar i Pala Homonija zima je jedna od ključnih tematskih preokupacija. Zimski pejzaž kao osnova inspiracije dominira i na slikama idiličnih prizora Ivana Lackovića, Marka Stevanovića, Srećka Mikca kao i na prepoznatljivim urbanim pejzažima Emerika Feješa, rekla je autorka izložbe viši kustos Ivana Jovanović.

foto: Dušan Jevtović - Zimske svadbe, mnmu.rs

- Različiti prizori iz svakodnevnice predstavljeni su na mnogoljudim slikama punim dešavanja i života Dušana Jevtovića, na živopisnim slikama Florike Puje, Anuike Maran, Ileane Olđe i Jana Sokola. Na slikama Marina Jonoša i Edeltraud Lehman su figurlne scene iz svakodnevnice, predstavljene u prvom planu i naglašenih dimenzija, dominiraju u zimskom pejzažu - navela je Jovanović.

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, čuva zbirku od preko 3.500 dela naivnih i marginalnih umetnika iz Srbije i sveta. Otvoren je svaki dan, osim ponedeljkom.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.