22 festivala iz Srbije dobila evropsku etiketu za kvalitet!
Foto: facebook / euinfo.rs

Evropa za Festivale, festivali za Evropu

22 festivala iz Srbije dobila evropsku etiketu za kvalitet!

Festivali iz Srbije i Zapadnog Balkana mogu da se prijave za EFFE 2017-2018. do 17. februara ove godine
Objavljeno: 21:28h

U EU info centru u Beogradu održana je prezentacija novog projekta Evropske asocijacije festivala "Evropa za Festivale, festivali za Evropu", koji omogućava festivalima iz Srbije i sa Balkana da dobiju etiketu za kvalitet EFFE 2017. - 2018. Festivali iz Srbije i Zapadnog Balkana mogu da se prijave za EFFE 2017-2018. do 17. februara ove godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je Srbija bogata kvalitetnim festivalima i da je povezivanje različitih kultura jedan od najboljih načina da se zemlje upoznaju i približe jedna drugoj.

- Evropa zato izdvaja značajna sredstva za programe kulture u zemljama regiona i zato se trudimo da približimo festivale i pomoću njih promovišemo mir, saradnju i razmenu iskustava - rekao je Benedikt.

foto: facebook / euinfo.rs

Predstavnica Artlink-a Jovanka Višekruna Janković rekla je da su festivali iz Srbije prvi koji su dobili ovu etiketu, a da nisu deo EU.

- U Srbiji su 22 festivala dobila etiketu za kvalitet, među kojima su BITEF, Nušićijada, Gitar Art Cinema City, NOMUS, i mislim da će nakon narednih prijava biti još više - rekla je Višekruna Janković.

EFFE se dodeljuje na dve godine na osnovu tri kriterijuma: umetnički kvalitet i posvećenost inovacijama, usmerenost ka lokalnoj zajednici i treći kriterijum je Evropski ili međunarodni kontekst.

- Svi festivali sa etketom EFFE ulaze u veliku mrežu Evropskih festivala i predstavljeni su na portalu Evropskih festivala. Oni konkurišu i za 12 nagrada koje dodeljuje Evropska asocijacija Festivala, a prijava se vrši se preko sajta Evropa za festivale, festivali za Evropu - dodala je Višekruna Janković.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.