RTS ZVANIČNO SAOPŠTIO: Od budžeta serije Nemanjići zavrteće vam se u glavi! U pitanju su MILIONI!
Nemanjići su najskuplja serija ikada snimljena na našim prostorima, Foto: Promo

zahtevan projekat

RTS ZVANIČNO SAOPŠTIO: Od budžeta serije Nemanjići zavrteće vam se u glavi! U pitanju su MILIONI!

Serija ne može da se uporedi ni sa jednom do sada snimljenom serijom jer je najzahtevniji projekat rađen kod nas, koji se bavi 12. vekom

Objavljeno:

Na konferenicji održanoj povodom emitovanja serije Nemanjići, koja će početi sa prikazivanjem 17. februara na prvom programu RTS-a, otkriveno je koliko je novca uloženo u ovaj projekat i zbog čega ima "grešaka" zbog kojih su gledaoci prethodnih meseci upućivali negativne komentare o serijalu.

Kako je na početku konferencije RTS zvanično saopštio, planiran je budžet od 3,2 miliona evra, ali će taj deo biti manji i iznosiće oko tri miliona evra.

Veći deo sredstava za realizaciju projekta, 1,82 miliona evra, obezbedili su finansijeri, sponozori i prijatelji serijala. Ostatak je RTS obezbedio iz komenercijalnih prihoda, ne iz budžeta Republike Srbije, niti iz takse koju građani plaćaju svakog meseca. Serija ne može da se uporedi ni sa jednom do sada snimljenom serijom jer je najzahtevniji projekat rađen kod nas, koji se bavi 12. vekom. Serija je veoma zahtevna u smislu kostima, scenografije, produkcije, postpordukicje, rečeno je na konferenciji za novinare.

Budžet je čak 3,2 miliona evra
Budžet je čak 3,2 miliona evra foto: Fonet

Kada su kritike u pitanju, najviše je bilo onih vezanih za jezik i govor u Nemanjićima.

- Kako mala kaže "tata" i kako kaže "bre". Koje su druge istorijske netačnosti? Gospodin Nebojša Bradić je naredio svom odeljenju da pregleda celu seriju i niko nikada nije rekao bre, ni u jednom trenutku serije. I šta sada polemišemo oko toga. Mala je rekla tata. Pa šta je to strašno. Nije se govorilo tata u tom vremenu. Mnoge stvari se nisu govorile u onom vremenu. Mi smo upotrebljavali današnji jezik da bi publika razumela. Da sam ja govorio jezikom Domentijana i Teodosija ne bi se ništa razumelo. Morali bismo da titlujemo - rekao je scenarista Gordan Mihić.

Urednik serijskog programa RTS-a, Nebojša Bradić, istakao je da su morali da prevaziđu mnoge predrasude da bi ovaj projekat ugledao svetlost dana.

Publika je kritikovala jezik, jer nije autentičan
Publika je kritikovala jezik, jer nije autentičan foto: Printscreen

- Da li smo u stanju da napravimo seriju iz srednjeg veka? Da se podsetimo - ovo je prva pionirska serija koja se bavi tom epohom. S druge strane, pitanje je bilo da li imamo dovoljno kvalitetnih pojedinaca i kreativnih timova koji su u stanju da iznesu ovaj projekat. I to se potvrdilo u procesu rada koji je bio veoma izazovan, složen, u svakom smislu naporan ali doneo je puno kreativnog zadovoljstvo ali i proizvod koji ćete imati prilike da vidite za nekoliko dana - ispričao je Nebojša Bradić.

Ulogu Svetog Save poneo je Dragan Mićanović, kojem je biti deo Nemanjića danas u ovom vremenu i na ovaj način - vrsta svojevrsne avanture.

Vojin Ćetković i Nada Šagin
Vojin Ćetković i Nada Šagin foto: Fonet

- Meni je bila čast da igram Svetog Savu. Znamo da na našim prostorima istorija učiteljica života pa ponekada na balkanskom prostoru stvara se više istorije nego što može da se podnese. Polemika koju je izazvala ova serija je dobra po mom mišljenju. U svakom slučaju, bila mi je čast pripadati ekipi koja je ušla u ovu avanturu, da sarađujem sa njima i nadam se da će naša epoha naći put do gledalaca - rekao je Dragan Mićanović.

Ulogu Raške tumači Nada Šargin.

- Razmišljajući kako da se obratim, prva reč koja mi je došla bila je ljubav. Da volim što mi je posvećana i data prilika da igram ulogu Raške, koja je napisana kao neko ko voli ko je posvećen, požrtvovan čoveku svog života i porodici kojom je pripala. Ona je za mene postojala. Da vas pozdravim i čestitam dan ljubavi - bila je originalna Nada Šargin.

Bonus video ŽIKA TODOROVIĆ DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANJA: Evo šta je poručio dok je primao nagradu

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.