Najbolji srpski kritičari kažu: OVE FILMOVE NE SMETE DA PROPUSTITE NA FESTU 2018. (VIDEO)
Foto: Promo

svakako vredi pogledati

Najbolji srpski kritičari kažu: OVE FILMOVE NE SMETE DA PROPUSTITE NA FESTU 2018. (VIDEO)

Za Espreso svoje favorite obrazlažu Kristina Đuković, Dimitrije Vojnov, Dejan Ognjanović, Slobodan Fridom Vujanović i Milan Vlajčić

Objavljeno: 23:00h
Marija Ivetić

Kristina Đuković (Slovopres):

1. Lady Bird (režija: Greta Gerwing; SAD, 2017)

Prerušen u nostalgični filmu o stasavanju sa vudialenovskim bujicama reči u dijalozima, Lady Bird je zapravo jedan od najlepših filmova o odnosu majke i ćerke koji su se pojavio u skorije vreme. I o teretu slobode koji milenijalcima ne pada tako lako kao što se to često smatra.

2. Mardžori Prajm (Marjorie Prime, režija: Michael Almereyda; SAD, 2017)

Domaćoj publici poznat po modernoj verziji Hamleta sa Itanom Houkom u glavnoj ulozi, ali i po filmu Experimenter iz 2015. godine, o psihologu koji se bavio fenomenom ljudske potrebe da se priklone zadatim autoritetima, reditelj Michael Almereyda se u novom filmu bavi fenomenom ljudskog pamćenja na izuzetno originalan način, spajajući elemente fantastike i porodične drame. Ujedno, ovo je prilika da vidimo veterane dobrog starog Holivuda, Đinu Dejvis i Tima Rota u odlično napisanim ulogama.

3. Dovlatov (režija: Aleksey German Jr.; Rusija, Poljska, Srbija, 2018)

Ne samo zbog zanimljive produkcione kombinacije u kojoj se našla i naša zemlja, film Dovlatov je zanimljiv zbog teme kojom se bavi, a to je segment iz života jednog od najinteresantnijih ruskih pisaca novijeg doba, Sergeja Dovlatova. Kao disidentska figura iz vremena Sovjetskog Saveza, Dovlatovljev život i rad posebno su dragoceni zbog njegovog specifičnog smisla za humor i odnosa prema vlasti, autoritetima i političkim trendovima.

4. Skver (The Square; režija: Ruben Ostlund; Švedska, Nemačka, Francuska, Danska, 2017)

U vremenu postistine kada je teško oceniti pravu vrednost nečijeg dela, visoka kultura je postala i mesto elitnih prosipača magle.

Upravo ovom aktuelnom temom, na duhovit, bizaran i ironičan način bavi se film Skver koji svojim bogatim vizuelnim stilom može da parira filmovima Paola Sorentina.

Dimitrije Vojnov (Dobanevinosti)

1. Siloviti ( LE REDOUTABLE / REDOUBTABLE, režija: Michel Hazanavicius, Italija, Francuska, Mjanmar 2017)

Siloviti Mišela Azanavisijusa je povratnički film ovog izuzetnog francuskog reditelja. U njemu se bavi onim što najbolje poznaje, a to je istraživanje filmskog stila, ovog puta kroz istinitu priču o Žan-Lik Godaru i slomu koji je doživeo oko 1968. godine, kad je odlučio da napusti status jednog od najvećih reditelja u istoriji filma i postane jedan od najneobičnijih.

2. Hitler's Hollywood (režija: Rudiger Suchsland; Nemačka 2017)

"Hitlerov Holivud" je vrlo interesantan dokumentarni film s obiljem arhivske građe koji nudi jako mnogo zanimljivih informacija za ljubitelje i poznavaoce istorije filma...

3. Podivljali (MAYHEM, režija: Joe Lynch, SAD / USA, 2017)

Film Džoa Linča je sniman u Beogradu. Reč je o crnohumornom akcionom trileru u kome glavnu ulogu igra naslednica Margo Robi, Samara Viving. Ovaj film već sad može da se skine s interneta, ali ga treba pogledati u punoj bioskopskoj sali i navijati.

4. VRAĆEN U ŽIVOT (REALIVE, režija: Mateo Gil, Belgija, Španija, Francuska / Belgium, Spain, France, 2016)

Pre dvadesetak godina, Alehandro Amenabar je impresionirao publiku FEST-a. U međuvremenu, on je malo zalutao kao reditelj, ali njegov scenarista Mateo Hil sad režira i ima novi film "Vraćen u život", koji donosi sve ono što nas je onomad privuklo Amenabaru.

5. COMIC SANS (režija: Nevio Marasović, Hrvatska / Croatia, 2017)

Hrvatski film "Comic Sans" Nevija Marasovića ima svetsku premijeru u Beogradu. A u tom filmu ćemo videti kako Janko Popović Volarić izrasta u vrhunsku filmsku zvezdu, što svakako ne treba propustiti.

6. Banditi (režija: Kosta Ristić, Srbija / Serbia, 2018)

- "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića je moćan diplomski film jednog vrlo talentovanog mladog reditelja od koga mnogo očekujem. Film odlikuje prikaz surove stvarnosti grupe romske dece, izuzetna glumačka igra grupe naturščika, ali i ono što je najvažnije, istančan osećaj za filmsko pripovedanje, istinski uzbudljiva priča i radost života umesto sažaljenja. Pozivam publiku da dođe na FEST i uveliča ulazak jednog novog talenta u našu kinematografiju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.