Istoričar Predrag Marković o NEMANJIĆIMA: Posramili su nas i izneverili, a HRVATI SU OD NEPOZNATIH KRALJEVA NAPRAVILI PITU! (FOTO)
Foto: Stefan Jokić

brutalne kritike traju danima

Istoričar Predrag Marković o NEMANJIĆIMA: Posramili su nas i izneverili, a HRVATI SU OD NEPOZNATIH KRALJEVA NAPRAVILI PITU! (FOTO)

Srednji vek na bioskopskim platnima i televizijskim ekranima u Srbiji kao da je uklet

Objavljeno:

Stefan Nemanja, kao i život njegove dece bio je jako uzbudljiv, pa su mogućnosti predstavljanja te veličanstvene epohe naše istorije u televizijskom formatu neograničene, pilot epizoda serije je izneverila očekivanja, ali treba sačekati da vidimo u šta će se serija razviti, kaže istoričar Predrag Marković.

Posle emitovanja dugo očekivane pilot epizode serije "Nemanjići" u programu Nacionalnog servisa nekoliko sati pre isteka 2107. godine, nastale su polemike u javnosti od onih da je pisanim uvodom trebalo gledaocima približiti epohu o kojoj je reč, do primedbi scenaristima Gordanu Mihiću i reditelju Marku Marinkoviću zbog loše glume, odsustva drame i upotrebe "modernog" jezika kojim Nemanjići i njihovi savremenici nikako nisu mogli da govore.

VOJIN ĆETKOVIĆ ODGOVORIO SVIMA KOJI PLJUJU NEMANJIĆE: Otkrio PRAVI RAZLOG za jednu od najspornijih stvari u seriji!

Gledaoci su bukvalno satanizovali 'Nemanjiće
Gledaoci su bukvalno satanizovali "Nemanjiće" na društvenim mrežamafoto: Promo

Za Markovića je međutim, kako kaže, najznačajnije kako će ova serija prikazati dinastiju Nemanjića, jer su oni jedna od najvažnijih evropskih dinastija Srednjeg veka sa čudesnim i kokomplikovanim životima u odnosu na koju, kako ocenjuje, junaci "Igre prestola" izgledaju kao pojadnostavljeni strip junaci.

- U dve generacije Nemanjići su osnovali državu i podigli je na nivo evropske ravnopravne sile. Osnovali su i crkvu i stvorili jezik. Stefan Nemanja je uspeo da se sretne dva najmoćnija Evrope - Fridrihom Barbarosom i Manojlom Komnenom - kaže on i dodaje da su svi očekivali da će najskuplji projekat u srpskoj kulturi, posle filma "Sveti Geogrgije ubiva Aždahu" biti novi početak kako može da se na savremeni način i jedna od najvažnijih evropskih dinastija Srednjeg veka , ili kako su, recimo, "Hrvati od polupoznatih kraljeva uspeli da naprave pitu".

- Ali nas je pilot epizoda posramila - kaže Marković uz opasku da Srednji vek na bioskopskim platnima i televizijskim ekranima u Srbiji kao da je uklet, jer za njega nema dileme da je promešen duh vremena u pilot epizodi koji najavljuje seriju "Nemanjići".

Glavne kritike odnose se na moderan govor kojim se priča u seriji
Glavne kritike odnose se na moderan govor kojim se priča u serijifoto: Printscreen

On kaže da je najbolji primer za to vezan za tumačenje Bitka kod Pantina.

- U tom boju Stefan Nemanja drži govor u kojem kaže: "Videli smo šta mogu da urade Srbi kada se slože". To je bitka u kojoj je poginuo njegov brat što je neobično za takav motivacioni govor. Drugi element je rečenica koju izgovara Stefan Nemanja: "Za krst časni i slobodu zlatnu". Taj poklič je je nastao u 19. veku i koristi ga Mažuranić u knjizi "Smrt Smajlage Čengića" i Njegoš u "Gorskom vijencu". Nisam siguran da je Stefan Nemanja čitao epske pesme iz 19. veka a sigurno nije čitao Mažuranića - kaže Marković. Prema njegovim rečima autorima se potkrao i jedan bizaran propust u pilot epizodi Nemanjića.

- Dva dečaka Stefan i Vukan komentarišu bitku kod Pantina. Stefan u tom momentu ima 2 godine. Kako dete od dve godine može da bude tako izdžigljalo i da daje stručan vojno-politički komentar bitke - kazao je Marković. On ističe da ostaje misterija kako je ozbiljnom žiriju koji je birao tekstove na anonimnom konkursu promakle takve faktografske greške. - U našoj kulturi moramo da vratimo instituciju pažljive recenzije: red po red. Meni se dešavalo da potpišem recenzije knjiga koje sam samo prelistao. Kada sam ih kasnije čitao pažljivije čupao sam kosu od muke - kazao je Marković, koji insistira na tome da je, kada je reč o Nemanjićima, veoma važno poštovati istoriografiju.

Pa, prvi srpski prosvetitelj bio Sveti Sava, kaže on, a polemike oko toga da li je mlađani Rastko bio svetlokos smatra nebitnim, mada kaže da su to autori pilot epizode pogodili.

- Sveti Sava ima realistički portret u manastiru Mileševa i znamo da je bio svetlokosi čovek sa svetlim očima. Verovatno je bio plavokosi kao dečak. Marković dodaje i to da je u TV projekat Nemanjići uloženo mnogo truda i sredstava i da o seriji ne treba suditi samo na osnovu pilot epizode i da treba sačekati i videti u šta će se pretvoriti televizijska priča o lozi Nemanjića.

Na konstataciju da su gotovo svi filmovi i serije koji su kod nas rađeni na istorijske teme u početku nailazili na kritike, Markovic smatra da je još uvek najbolji film na srpske srednjevekovne motive napravio Hrvat Vatroslav Mimica...

- On je režirao film "Banović Strahinja" u kojem naslovnu ulogu igra Franko Nero. Svi treba da upute izvinjenje Zdravku Šotri. Film "Kosovski boj" ima upade iz 21. veka kao u Zenekisovom "Povratku u budućnost", ali to je nastalo usled kratkih rokova i malog budžeta - ističe Marković i dodaje da je "Boj na Kosovu" ipak pravljen na osnovu vrhunskog teksta Ljubomira Simovića.

Istovremeno Marković upućuje i na to da su filmovi "Banović Strahinja" i "Boj na Kosovu" naslonili na mit i epske narodnu poeziju, koja je odličan predložak za uzbudljive filmove za koje veruje da će tek nastajati u našoj kinematografiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.