Predrag Ejdus dobitnik Zlatnog ćurana
Foto: Marina Lopičić

veliko priznanje

Predrag Ejdus dobitnik Zlatnog ćurana

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Predrag Ejdus dobitnik je "Zlatnog ćurana", najvišeg priznanja za životno delo na Danima komedije u Jagodini

Objavljeno: 13:48h

"Zlatni ćuran" Ejdusu će biti uručen naredne godine na 47. festivalu "Dani komedije" koji po tradiciji održava od 20. do 27. marta. - U bogatoj karijeri, proslavljeni glumac je odigrao preko 150 uloga u pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije i inostranstva, na televiziji i radiju. Snimio je preko 50 filmova, televizijskih drama i serija - navedeno je u obrazloženju odluke koju je doneo kolegijum Kulturnog centra u Jagodini, a potpisali direktor Centra Nebojša Petrović i umetnički direktor festivala Dobrica Milićević. U Ejdusove antalogijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Maljdeštama, Jaokima Vujića, Franca Kafke, Isaka Babelja, kneza Miškina, Napoleona, Borisa Gudinova, Kir Janje, Laze Djundjerskog i mnoge druge, navodi se u odluci.

foto: Marina Lopičić

Nagrada "Zlatni ćuran" se satoji o statute ćurana, plakete i novčanog iznosa, koji je poklon Komerecijalne banke. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci Miodrag Petrović - Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić - Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Djuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić, Rada Djuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev i Vlasta Velisavljević. Dobili su je i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da primi nagradu.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.