Hrvatski film "Lavina" otvara deveti Merlinka festival, a tu je i film koji je rasplakao Pedra Almodovara! (VIDEO)
Foto: promo

7 filmskih dana

Hrvatski film "Lavina" otvara deveti Merlinka festival, a tu je i film koji je rasplakao Pedra Almodovara! (VIDEO)

Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan deveti Merlinka festival

Objavljeno:

RUSI BESNI ZBOG SERIJE SENKE NAD BLAKANOM: Prikazani smo negativno! Ove scene su lažne i nisu istorijske! (VIDEO)

Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan deveti Merlinka festival. Za sedam festivalskih dana biće prikazano preko 70 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, kao i nastupi Ide Prester, Sonje Sajzor, dreg kraljice Lejdi Galore, violiniste Nika Jovičića…

Festival otvara hrvatski film „Lavina“ Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival. Ova komedija prati Franju koji je nestao u lavini. On je za sobom ostavio dve supruge i dve kćeri, ali kada se vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac, to izazove lavinu neočekivanih događaja. Franju glumi Stojan Matavulj, a njegove supruge Ksenija Marinković i Robert Ugrina.

Francuski film „120 otkucaja u minuti“ Robina Kampila, koji je nominovan za najbolji evropski film i dobitnik Gran prija Kanskog festivala zatvoriće ovogodišnji Merlinka festival. Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima. Samom režiseru je ovo važna i bliska tema, jer je nakon završene filmske škole napustio rad na filmu, kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film nije osvojio Zlatnu palmu, već Gran pri, FIPRESCI, nagradu Fransoa Šalo i Kvir palmu.

foto: promo

Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar, film „Tom od Finske“ o najpoznatijem Fincu, Touku Laksonenu. Kao odlikovani oficir, koji se posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, se suočava sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu. Svoje utočište pronalazi u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona, što će ga proslaviti. Njegovi radovi našli su se na poštanskim markicama 2014. godine u Finskoj.

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkog film koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala „Identities“ Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala „Roze Film Dagen“ Verner Borkes.

U okviru festivala biće organizovan i Holandski dan, kada će biti prikazano pet holandskih filmova. Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije „Kraljica Amsterdama“ o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Među gostima festivala je i kanadski andergraund režiser Brus LaBrus, koji će u Beogradu predstaviti svoj film „Mizandristkinje“ o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat. Pored ovog filma, LaBrus će predstaviti i dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ o LGBT pankerima u kome je pored Džona Votersa i Bet Dito jedan od protagonista.

Program festivala objavljen je na sajtu www.merlinka.com

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.