Da li ste se oslobodili za Slobodnu zonu? Krajnje je vreme da to učinite (VIDEO)
Foto: Promo

počinje sutra

Da li ste se oslobodili za Slobodnu zonu? Krajnje je vreme da to učinite (VIDEO)

Ovogodišnji filmski festival Slobodna Zona počinje paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a otvoriće ga gost selektor Teofil Pančić i ekipa filma Dan oslobođenja

Objavljeno:

Do 6. novembra posetioci će imati priliku da uživaju u više od 45 igranih angažovanih i dokumentarnih filmova iz celog sveta, a koji se bave univerzalnim i svevremenim temama značajnim za čovečanstvo.

foto: Promo/Dan oslobođenja

Festival će u sva tri grada 1. dana novembra otvoriti dokumentarni mjuzikl "Dan oslobođenja", koji prati istorijski i nesvakidašnji nastup kultnog slovenačkog benda Laibach u Pjongjangu.

SLOBODNA ZONA U BEOGRADU, NS I NIŠU: Filmovi koji preispituju i pokreću (VIDEO)

Ekipa koja je radila na ovom filmu pozdraviće beogradsku publiku u Sava Centru u 20 časova, a nakon projekcije najavljena je interakcija sa publikom u vidu pitanja i odgovora, tako da će prisutni moći da čuju sve što ih zanima o ovom dokumentarnom mjuziklu.

Pored ekipe pomenutog filma, ovogodišnju Slobodnu Zonu otvoriće i gost selektor, Teofil Pančić, koji je za publiku izdvojio "tri uzbuđenja". Film "Ada za gradonačelnicu", kako on kaže, prati jednu naizgled nemoguću misiju - uspon Ade Nikolau, građanske aktivistkinje bez ikakvog relevantnog političkog iskustva, bez partijskog i uopšte institucionalnog zaleđa, sve do pozicije gradonačelnice Barselone, velikog i moćnog grada s budžetom koji se broji u milijardama evra.

Drugi izbor gosta selektora biće jedan od uveliko pominjanih hitova ovogodišnjeg festivala. U pitanju je film "Čavela", koji govori o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara. Pančić ističe: "To mogao biti samo još jedan od muzičkih biografskih filmova, boljih ili lošijih, da nije njene fascinantne ličnosti koja ne pleni samo svojim pesmama i muzikom, već u svom najvažnijem sloju govori o pravu jedinske na različitost i na slobodan život, bez nametnutog straha i krivice zbog onoga što jeste."

Treće "uzbuđenje" koje je gost selektor pripremio je film "Ja nisam tvoj crnja". Ovaj film je osvojio Panorama nagradu publike na Berlinaru i našao se u ovogodišnjoj nominaciji za Oskara u SAD. Zato će ovaj film po izboru gosta selektora zatvoriti ovogodišnju Slobodnu Zonu u sva tri grada.

„Čini se da o ovoj temi nema ništa novo da se kaže. Međutim, kada pogledate ovaj fascinananto ukomponovani film, zapravo vidite koliko malo znate. Jedna od vrlina ovog filma je što nam daje istorijsku perspektivu i što nam ukazuje da neke vrednosti za koje smatramo da su samorazumljive, da su izborene jednom zauvek i da su nešto što se podrazumeva – su zapravo tek od juče, koliko su krhke i koliko stalno treba paziti na to da ponovo ne budu srušene u blato“, opisao je Teofil Pančić.

foto: Fonet

Najbolji filmovi po izboru stručnog žirija biće nagrađeni u nekoliko kategorija – međunarodnoj, regionalnoj, Human Rights i 14+, a publika će glasovima odabrati svoje favorite i odlučiti koji filmovi će na proleće krenuti na Turneju u više od 50 mesta u Srbiji.

foto: Promo/Čavela

Pored filmova koje je odabrao Teofil Pančić, bogate međunarodne selekcije koju čine festivalski hitovi širom sveta i regionalne selekcije filmova kojoj je ove godine posvećena velika pažnja, deo festivala su i neizostavani prateći programi: Noćni razgovori, koje uređuje i vodi Ivan Milenković, Kafa sa autorom koju će moderirati rediteljka Jelena Gavrilović, kao i Masterklas na temu Montaža filmova o ljudskim pravima, koji će održati ugledni američki dokumentarista Piter Kinoj.

foto: Promo/Ada za gradonačelnicu

Kompletan filmski i prateći program ovogodišnje Slobodne Zone možete pogledati ovde.

Ulaznice za otvaranje i film Dan Oslobođenja u Beogradu dostupne su na biletarnicama Sava Centra i Eventima po ceni od 500 dinara. Za ostale projekcije ulaznice su dostupne na blagajnama Doma omladine Beograda, Kulturnog centra Beograda i Art bioskopa Kolarac po ceni od 300 dinara. U Novom Sadu ulaznice su dostupne na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad, po ceni od 350 dinara za otvaranje i 250 dinara za ostale projekcije. U Nišu ulaznice je moguće nabaviti sat vremena pre projekcija po ceni od 300 dinara za otvaranje i 150 dinara za ostale projekcije.

13. Izdanje Slobodne Zone podržali su Ministarstvo kuture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Srbiji, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Kanadska ambasada i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.