SLOBODNA ZONA U BEOGRADU, NS I NIŠU: Filmovi koji preispituju i pokreću (VIDEO)
Foto: Promo

13. po redu

SLOBODNA ZONA U BEOGRADU, NS I NIŠU: Filmovi koji preispituju i pokreću (VIDEO)

Filmski festival Slobodna Zona, koji počinje 1. novembra, ove godine će prikazati filmove koji pokreću, preispituju i stavljaju u prvi plan teme kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje

Objavljeno: 15:31h

Osim toga što selekcijom dominiraju dokumentarni filmovi, primećujemo i da je prisutan veći broj rediteljki i ženskih autorskih projekata nego prethodnih godina i to u sve tri kategorije - međunarodnoj, regionalnoj i 14plus selekciji.

Dugogodišnja selektorka festivala, Branka Pavlović, između ostalog, za publiku je pripremila i dva dobitnika nagrada sa Berlinala: igrani film "Leto 1993", rediteljke Karle Simon (najbolji film u selekciji Generacija K+ i nagrada glavnog žirija za najbolji debitantski film), kao i dokumentarac "Ja nisam tvoj crnja", rediteljke Raule Peke, koji je u Berlinu zapamćen po ovacijama i nagradama publike i Panorama.

Pored pomenutih, na programu su i 3 filma u najužem izboru za Evropsku filmsku nagradu (EFA), dokumentarni film "Pričest", rediteljke Ane Zamjecke, "Leto 1993", u kategoriji evropsko otkriće godine, kao i film "Ćambra", Jonasa Karpinjana, koji je nominovan za najbolji igrani film.

Jedna od glavnih atrakcija ovogodišnjeg filmskog festivala Slobodna Zona je svakako dokumentarni mjuzikl "Dan oslobođenja", koji će i otvoriti ovaj festival u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ovaj mjuzikl predstavlja nesvakidašnji spoj nikada viđenih snimaka sa ulica Pjongjanga sa sjajnim obradama muzičkog klasika "Moje pesme, moji snovi", kao i nekih od najvećih hitova grupe Laibach. Pored ovoga, film je pun humorističkih momenata, ali i istinskih uvida članova benda i reditelja Travika o prirodi slobode i (ne)moći ideologije i cenzure.

Montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač pripremili su veoma zanimljiv i pre svega bogat takmičarski program, u okviru kog će biti prikazano 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova pod nazivom "Ka kolektivnoj nežnosti". Radi se o strukturalno i tematski različitim ostvarenjima koje spaja momenat nežnosti u autorskom pristupu kroz borbu za slobodu i ravnopravnost.

Što se tiče dugometražnih filmova ove selekcije, izdvaja se film bosanskog reditelja Alena Drljevića, "Muškarci ne plaču", koji je svoju premijeru imao na festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak dve nagrade. Ovaj dugometražni igrani film predstavlja jedinstven osvrt na posledice raspada Jugoslavije.

Još jedan dugometražni, ali dokumentarni film koji ne bi trebalo propustiti jeste film renomiranog hrvatskog autora Gorana Devića, "Buffet željezara". Ovaj film govori o zatvaranju bifea koji se nalazi na ulazu jedne od najvećih fabrika gvožđa u istočnoj Evropi. Reditelj prati živote i planove za budućnost vlasnika kafane i njihovih gostiju. O kvalitetu ovog filma svedoči i to što je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Rumunski reditelj Radu Jude će na ovom festivalu nastupiti sa svojim esej-filmom "Mrtva nacija". Ovaj film je napravljen od skoro otkrivenih crno-belih fotografija i obrađuje temu antisemitizma u Rumuniji 30-ih i 40-ih godina.

Na 13. festivalu Slobodne Zone će pored afirmisanih reditelja nastupiti i mladi autori koji svojim hrabrim filmskim jezikom nesumnjivo utiču na svet filma.

Filmovi "Prioritet", rediteljke Jovane Kovanović i "Nuspojave", reditelja Dušana Zorića, imaće svoju domaću premijeru.

Ulaznice za otvaranje i film "Dan oslobođenja" u Beogradu su dostupne na biletarnicama Sava centra i Eventima po ceni od 500 dinara. Za ostale projekcije ulaznice su dostupne na blagajnama gde će se iste održavati, po ceni od 300 dinara.

U Novom Sadu ulaznice su dostupne na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad, po ceni od 350 dinara za otvaranje i 250 dinara za preostale projekcije.

U Nišu se ulaznice mogu nabaviti sat vremena pre projekcija po ceni od 300 dinara za otvaranje i 150 dinara za ostale projekcije.

Kompletan filmski i prateći program možete pogledati ovde.

13. po redu festival Slobodne Zone podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekontrukcija Ženski fond, Francuski institut u Beogradu, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Kanadska ambasada i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.