Zlatna arena u Puli Nebojši Glogovcu! Milošu Radoviću nagrada za režiju!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Velika priznanja

Zlatna arena u Puli Nebojši Glogovcu! Milošu Radoviću nagrada za režiju!

Srpski glumac je nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu "Ustav Republike Hrvatske"

Objavljeno:

Srpski glumac Nebojša Glogovac je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu na Pulskom festivalu, dok je za režiju filma "Dnevnik mašinovođe" srpskom reditelju Milošu Radoviću pripala Zlatna arena za režiju u okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija, saopštio je žiri.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Nebojši Glogovcu za ulogu Vjeke Kralja u filmu "Ustav Republike Hrvatske" reditelja Rajka Grlića. U obrazloženju žirija navodi se da je Glogovac lik zagrebackog intelektualca koji je obeležen porodičnom anamnezom, manjinskim seksualnim statusom, i pripadnošću etničkoj većini, dočarao sa autentičnom suptilnošću.

foto: Damir Dervišagić

- Glogovac spretno balansira humorom i oporošću, cinizmom i empatijom, muževnošću i feminiziranošću - naveo je žiri u obrazloženju.

U okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija na 64. Pulskom filmskom festivalu, žiri u sastavu Zrinko Ogresta, Mladen Ožbolt, Josip Grozdanić, Vedran Živolić i Ivana Zozoli-Vargović obrazložio je nagradu za Radovićev film rečima da je "skladno i nenametljivo režirana crna komedija sa izvanrednim osećajem za dramaturšku kompaktnost i narativni ritam".

Velika Zlatna arena za najbolji film Festivala pripala je ostvarenju "Kratki izlet" reditelja Igora Bezinovića.

Reč je o svojevrsnom ostvarenju bez budžeta, koje prati grupu izletnika u Istri koja pokušava da stigne do mističnog manastira.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Miji Petričević za ulogu Marijane u filmu "Ne gledaj mi u pijat" rediteljke Hane Jušić.

Hana Jušić je dobila Zlatnu arenu za najbolju režiju na Festivalu, a Zlatna arena za scenario pripala je Rajku Grlicu i Anti Tomiću za film "Ustav Republike Hrvatske" u režiji Rajka Grlića.

Dodelom nagrada večeras u areni biće završen 64. Pulski festival.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.