SVI ZNATE OVU GLUMICU! A niste imali pojma da je ona baba našeg najpoznatijeg glumca!
Foto: Wikimedia / Tomanija Đurićko

Zbog ove žene on glumi

SVI ZNATE OVU GLUMICU! A niste imali pojma da je ona baba našeg najpoznatijeg glumca!

Tomanija je bila inspiracija jednom od najvoljenijih glumaca novije generacije
Objavljeno: 16:00h

Tomanija Đuričko je bila srpska glumica i žena zbog koje je proslavljeni glumac Nikola Đuričko počeo da se bavi ovim poslom.

- Glumica Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom - ispričao je Nikola Đuričko o baki čiji je život bio izuzetno težak.

Tomanija Đuričko je proslavila se igrajući u više televizijskih filmova i serija. Čitav njen život bio je neraskidivo isprepletan sa glumom, te kad su njene vršnjakinje bežale od kuće zbog ljubavi, ona je svoju ljubav vezala za ovaj posao.

Ova glumica je kao veoma mala sa vojskom 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, po prvi put nastupala, i to u priredbama koje su imale zadatak da u naslednicima probude patriotski duh. Međutim, kod nje su probudile još nešto.

foto: Dragana Udovičić

S prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta.

- Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - rekla je Tomanija.

Uprkos tome što je doživela opšta priznanja, dobila je otkaz u Beogradskom dramskom pozorištu u kom je radila tokom Rata.

1966. dobila je prvu nagradu za žensku ulogu na filmskom festivalu u Rimu za film "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

- Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni - ispričala je Tomanija.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.