Njegovo "Ivanovo detinjstvo" je dobilo zlatnog lava u Veneciji! Jugoslovenska kinoteka slavi 85 godina od rođenja Andreja Tarkovskog
Foto: Printscreen / Youtube

jugoslovenska kinoteka

Njegovo "Ivanovo detinjstvo" je dobilo zlatnog lava u Veneciji! Jugoslovenska kinoteka slavi 85 godina od rođenja Andreja Tarkovskog

Jugoslovenska kinoteka prikazuje ciklus filmova Andreja Tarkovskog čime obeležava osamdesetpet godina od njegovog rođenja
Objavljeno:

Jugoslovenska kinoteka svečano obeležava 85. godišnjicu od rođenja čuvenog ruskog reditelja i scenariste Andreja Tarkovskog.

Andrej Arsenijevič Tarkovski rođen je 4. aprila 1932. godine u mestu Zavražje, u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, a današnjoj Belorusiji.

U čast Tarkovskog u novom zdanju Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, u periodu od 7. do 13. aprila biće prikazano sedam remek dela Andreja Tarkovskog slične tematike koji su nastali u istom periodu za vreme njegovog umetničkog stvaralaštva u Istočnoj Evropi.

foto: wikipedia

Autor ovog programa, Nenad Bekvalac, kaže:

- Te filmove objedinjuje vreme u kome su nastali, režim u kome su autori stvarali i strah od zabrane prikazivanja ako vlasti procene da delo šteti ideologiji.

Bekvalac je program komponovao po temama, kao što su ratne priče, prikazi iz srednjeg veka, u izgnanstvu... Uz filmove Tarkovskog svrstao je ostvarenja Mikloša Janča, Františeka Vlačila, Andžeja Žulavskog, Vojteha Jasnog, Dušana Hanaka, Jindriha Polaka i Antonina Maše.

Tarkovski je pažnju privukao već prvim igranim filmom "Ivanovo detinjstvo" (1962) za koji je dobio nagradu Zlatnog lava u Veneciji.

Film govori o dečaku- sovjetskom špijunu, koji želi osvetu zbog toga što su njegovu porodicu pogubili Nemci. Čuveni francuski filozof Žan Pol Sartr rekao je da je ovo jedan od najlepših foilmova koje je ikada pogledao.

Večeras, u ponedeljak, 10. aprila u 20:30 na repertoaru je projekcija filma "Stalker" (SSSR, 1979), dok će u sredu, 12. aprila u 20: 30 biti prikazan film "Solaris" (SSSR, 1972).

Njegov poslednji film „Žrtva“ (1986) sniman je u Švedskoj, a osvojio je Gran pri žirija u Kanu, kao i britansku nagradu BAFTA.

Pored ta dva filma u Kinoteci se prikazuju i „Andrej Rubljov“, „Nostalgija“, „Stalker“, „Solaris“ i „Ogledalo“.

Ciklus zatvara čuveni film "Ogledalo" (SSSR, 1974), koji će publika moći da pogleda u četvrtak, 13. aprila u 20:30.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.