Počeo 67. Berlinale! I srpski film je u zvaničnoj konkurenciji! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters / Fabrizio Bensch

prvi veliki festival u godini

Počeo 67. Berlinale! I srpski film je u zvaničnoj konkurenciji! (FOTO) (VIDEO)

Na Berlinskom filmskom festivalu, za 10 dana biće prikazano skoro 400 filmova iz 70 država
Objavljeno: 20:47h

Premijerom filma "Đango", o čuvenom džez gitaristi romskog porekla Đangu Rajnhartu, čiji fokus priče je nacistički progon njegove porodice, večeras je počeo Berlinski filmski festival.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Reditljski debi Etjena Komara, scenariste i producenta ostvarenja "Bogovi i ljudi" i "Moj kralj", jedan je od 18 filmova koji se takmiče za "Zlatnog medveda", nagradu koju će 18. februara dodeliti žiri na čelu sa rediteljem Polom Verhovenom.

- Rajnhartova tragičnost u tome što je zaslepljen svojom muzikom i ne vidi da se svet menja sve dok mu se rat ne prikrade i tek tada zapravo uviđa šta se dešava - izjavio je Komar za AFP.

foto: Reuters / Fabrizio Bensch

Na prvom velikom evropskom filmskom festivalu u ovoj godini, biće prikazano skoro 400 filmova iz 70 država, među kojima je i "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića, koji uvršten u zvanični program u prestižnoj selekciji "Panorama Special".

foto: Promo

U skladu sa svojom tradicijom berlinski festival će ponuditi miks art haus filmova vetarana kao što su Anješka Holand (Poljska), Seli Poter (Velika Britanija), Folker Šlendorf (Nemačka), dobitnik Zlatnog medveda Kalin Peter Necer (Rumunija) i Aki Kaurismaki (Finska) i novih ostvarenja iz Brazila, Južne Koreje, Kine, Senegala.

foto: Reuters / Fabrizio Bensch

Svetsku premijeru na Berlinalu imaće i novi nastavak "X-Men" fransiže o Vulverinu pod nazivom "Logan" sa Hju Džekmenom, Patrikom Stjuartom i Ričardom E. Grantom u glavnim ulogama.

Holivudski glumac Stenli Tuci predstaviće svoj novi biografski film o švajcarskom umetniku Albertu Đakometiju - "Final Portrait" u kome igra oskarovac Džefri Raš.

Seli Poter, jedna od četiri rediteljki u takmičarkom programu, okupila je glumce Patrisiju Klarkson, Bruna Ganca, Kristin Skot Tomas i Timotija Spela u komediji "The Party".

Ričard Gir igra sa Stivom Kuganom, Laurom Linej, Rebekom Hol i Kloi Sevidžni u trileru "The Dinner" reditelja Orena Muvermena, koji je adaptacija istomenog romana Hermana Koha.

Tokom boravka u Berlinu, Gir će se sastati sa Angelom Merkel kako bi razgovarali o njegovoj dugogodišnjoj kampanji za prava Tibetanaca. Prošle godine nemačka kancelarka je imala sastanak sa Džordžom Klunijem i njegovom suprugom Amal, a tema je bila migrantska kriza.

foto: Reuters / Fabrizio Bensch

Kako je među velikim festivalima, berlinski najviše prožet politikom, filmske zvezde očekuju da svoje prisustvo iskoriste da iskažu stavove u vezi globalnih problema i pitanja, kao što je i sporna zabrana putovanja američkog predsednika Donalda Trampa. Organizatori ističu da će Berlinski filmski festival, podržan od strane nemačke vlade, poslati poruku o značaju kulturne raznolikosti.

foto: Reuters / Fabrizio Bensch

Prošlogodišnji dobitnik "Zlatnog medveda" bio je italijanski dokumentarac o migrantima "Požar na moru" Đanfranka Rosija.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.