7 VELIČANSTVENIH: Najbolji evropski dokumentarci stižu u Sava Centar (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

od 1. do 7. februara

7 VELIČANSTVENIH: Najbolji evropski dokumentarci stižu u Sava Centar (VIDEO)

Čak četvorica najznačajnijih evropskih dokumentarista dolaze sa svojim najnovijim zadivljujućim ostvarenjima u Beograd
Objavljeno: 18:35h

Projekcija ostavarenja "Hello I am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom", u režiji Kozima Lange, 1. februara u Centru Sava otvoriće 13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih". Taj festival, koji traje do 7. februara, ovoga puta predstavlja jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolaze sa svojim najnovijim zadivljujućim ostvarenjima u Beograd, a sa njima sve značajniji autori u usponu.

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, jedan od vrhunskih majstora slike i transponovanja prizora sirove stvarnosti u osobene vizuelne impresije.

Njegovo najnovije ostvarenje "Homo Spaiens", premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu sada, ali u nekoj neodeđeno dalekoj budućnosti, monumentalna je freska namenjena ogromnim bioskopskim ekranima kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Briljantni dokumentaristički esej "Austerlic" predstaviće još jednog pođednako sjajnog režisera i direktora fotografije, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko i briljantno zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

Autor koji je postao miljenik publike "7 veličanstvenih" Audrius Stonis, koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma. Pre svih, festival otvara film koji svedoči o čudu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.