Kusturica Gordanu Mihiću uručio Nagrada za buduće filmove. Premijerno prikazan film Na mliječnom putu
Foto: Zorana Jevtić

10. kustendorf

Kusturica Gordanu Mihiću uručio Nagrada za buduće filmove. Premijerno prikazan film Na mliječnom putu

U Drvengradu večeras održana i srpska premijera Kusturičinog filma "Na mliječnom putu"
Objavljeno: 22:32h

Osnivač festivala "Kustendorf" Emir Kusturica uručio je večeras u Drvengradu scenaristi Gordanu Mihiću "Nagradu za buduće filmove", istakavši da je u pitanju jedan od najboljih scenarista u Evropi, a koga nismo dovoljno slavili.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- On zapravo ulazi u zrelu fazu i zahvalni smo mu što je ugrađen u najznačajnije trenutke evropske kinematografije, rekao je Kusturica uručivši Mihiću duborez, koji "treba da simboliše sledeći korak".

foto: Beta / Branislav Božić

Pre uručenja nagrade prikazan je film sastavljen od inserata iz filmova i serija snimljenih po Mihićevim scenarijima, kao i film "Vrane" iz 1968. godine. Mihić je rekao i da je Kusturica nekadašnji mladić sa kojim je počeo da sarađuje pre 30 godina dok je on još studirao režiju u Pragu i ta saradnjua traje i danas, te je saradnik i na scenariju ostvarenja "Na mliječnom putu". Mihiću je posvećen program "Retrospketiva velikana" 10. "Kustenodrfa.

Večeras je u Drvengradu, nakon svetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, projekcija u Lisabonu, Londonu i Moskvi, održana i srpska premijera Kusturičinog filma "Na mliječnom putu", u kome reditelj igra glavnu ulogu uz Moniku Beluči i Slobodu Mićalović.

- Izvinjavam se ako ste previše plakali. Ovo je iskustvo koje ne može ni sa čim drugim da se meri, jer je ovo film rađen po recepturi prošlosti - otvorio je Kusturica radionicu nakon projekcije, koju je održao za mlade autore sa glumicom Slobodom Mićalović.

foto: Beta / Branislav Božić

Film "Na mliječnom putu" je rađen jezikom sedamdestih i osamdesetih, "univerzalnim jezikom filma koji se danas retko koristi", rekao je Kusturica i dodao da je jezik filma prilagođen likovima i objektivima koji pokazuju koliko je divna Hercegovina.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.