Svetska filmska elita na Mokroj Gori: Sutra počinje Kustendorf!
Foto: Beta / Miloš Miškov

deseti put

Svetska filmska elita na Mokroj Gori: Sutra počinje Kustendorf!

Na otvaranju će biti prikazan i 40-minutni film o svim dosadašjim gostima festivala, a potom će nastupiti Emir Kusturica sa "No Smoking Orkestrom",
Objavljeno: 12:38h

U Drvengradu na Mokroj Gori sutra počinje 10. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf". Do 19. januara u takmičarskom programu biće prikazana 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja. Festival će otvoriti filipinski autor Lav Dijaz, nakon projekcije filma "Žena koja je otišla", za koji je prošle godine dobio "Zlatnog lava" u Veneciji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na otvaranju će biti prikazan i 40-minutni film o svim dosadašjim gostima festivala, a od ponoći sviraće Emir Kusturica sa "No Smoking Orkestrom", Adam Stinga i Novosadski big bend.

foto: Lav Dijaz, AP / M. Angeles Salvador

"Kustendorf" će kao i prethodnih godina biti posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma, a njegov osnivač Emir Kusturica ističe da su i Drvengrad i festival "utopija koja živi" i sa kojom se bore protiv društva spektekla i industrije zabave, pružajući mladim autorima priliku da uče od najboljih.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

foto: Drvengrad, Fonet

Međunarodni žiri čine književnica i scenaristkinja Glin Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok će o nagradi "Vilko Filač" za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević. "Savremene tedencije" prikazaće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, koje će predstaviti njihovi autori - gosti festivala, na radionicama nakon projekcija.

Pored "Žene koja je otišla", na jubilarnom "Kustendorfu" biće prikazani i filmovi "U krevetu sa Viktorijom" rediteljke Žustin Trie koji će predstaviti glumica Viržin Efira, "Cveće zla" finskog reditelja Anti Jokinena, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, "De Lan", pobednik Šangajskog filmskog festivala, kineskog reditelja Đie Liua, kao i "Duša na struni" koji je režirao Džang Jang.

Srpsku premijeru imaće i Kusturičin najnoviji film "Na mliječnom putu". Retrospektiva velikana biće posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio i usmerio domaću kinematografiju.

U okviru te celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" i "Buđenje pacova", "Vrane" koje su režirali Mihić i Ljubiša Kozomara, "Mehanizam" Đorđa Milosavljevića i "Crna mačka, beli mačor" u režiji Kusturice, a na programu će biti i film Lava Dijaza "Uspavanka za tužnu misteriju".

Posetiocima i gostima festivala u okviru programa "Novi autori" biće predstavljena dugometražna ostvarenja mladih autora koji su ranijih godina sa svojim kratkometražnim ostvarenjima učestvovali u takmičarskom programu "Kustendorfa", a sada se vraćaju sa priznanjima i nominacijama međunarodnih filmskih festivala.

Rediteljka Elica Petkova vraća u Drvengrad se dugometražnim filmom "Žalejka" za koji je nagrađena specijalnim priznanjem Berlinskog filmskog festivala "Generacija 14 plus", a višestruko nagrađivani mladi reditelj Dane Komljen prikazaće svoje prvo dugometražno ostvarenje "Svi severni gradovi". Na programu će biti i "Stari kamen", film nagrađen u Stokholmu i Torontu koji je režirao Džoni Ma, kao i "Nedeljivo" italijanskog reditelja Edoarda De Angelisa, dobitnika četiri priznanja Venecijanskog filmskog festivala.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće noćni život "Kustendorfa".

Nastupiće svetski proslavljena bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend "Van Gog" i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav "Če Sudaka". "Kustendorf" je jedinstven u svetu po odsustvu glamura, crvenog tepiha i reklama, kao i po neposrednoj komunikaciji mladih autora sa slavnim filmskim stvaraocima.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.