TUŽILI GUGL I DOBILI SKORO 3 MILIJARDE DOLARA: Ovaj bračni par razotkrio je prljave trikove čuvene kompanije!
Gugl je vodeći svetski pretraživač, Foto: Pixabay

zanimljiv slučaj

TUŽILI GUGL I DOBILI SKORO 3 MILIJARDE DOLARA: Ovaj bračni par razotkrio je prljave trikove čuvene kompanije!

Gugl je zloupotrebio svoju ogromnu prednost na tržištu

Objavljeno:

Bračni par iz Britanije, Ana i Šifon Raf odlučili su da tuže Gugl i uspeli su da dobiju ovu kompaniju na sudu, pa su dobili i odštetu od skoro 3 milijarde dolara.

Oni su tužili "Gugl" Evropskoj komisiji za zaštitu konkurencije, jer je "Gugl" ugrožavao rad pretraživača koji su oni pokrenuli.

Naime, Rifovi su 2005. godine napustili svoje dotadašnje poslove i pokrenuli sajt za pretraživanje "Faundem" koji su osmislili tako da doseže do delova interneta do kojih Gugl ne može.

Međutim, ubrzo su primetili da ih je Gugl stavio na "crnu listu" i da je preko ovog pretraživača bilo nemoguće za budučće korisnike da dođu do njihovog sajta.

Žalili su se Guglu, ali nisu dobili nikakav odgovor. Uskoro su proglašeni iz najveću konkurenciju Guglu u Velikoj Britaniji, ali ni to nije pomoglo.

Najzad, posle godina i godina žalbi, Gugl ih je sklonio sa "crne liste", i odmah im je poseta sajtu skočila za skoro 10.000 puta. Ali, nisu hteli da se zadovolje time.

Tužili su kompaniju Evropskoj komisiji i sudija Margaret Vestadžer presudila je u njihovu korist, zbog toga što je Gugl zloupotrebio svoju prednost na tržištu. Zbog toga je Gugl Rifovima morao da isplati 2.1 milijardi funti.

Ipak, Gugl je sada uložio žalbu na presudu, pa nije izvesno da li će bračni par zaista dobiti taj novac.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Dailymail.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.