BIL GEJTS NAM JE POKAZAO BUDUĆNOST: Ovih ŠEST IZUMA će potpuno transformisati naš svet!
Gejts je predstavio svoju viziju budućnosti, Foto: EPA

genijalno

BIL GEJTS NAM JE POKAZAO BUDUĆNOST: Ovih ŠEST IZUMA će potpuno transformisati naš svet!

Veštačka inteligencija, editovanje gena, solarno gorivo...

Objavljeno:

Osnivač kompanije "Majkrosoft" Bil Gejts ima nova interesovanja koja nisu povezana sa kompjuterima - on je predstavio šest novih izuma za koje tvrdi da će izmeniti naš svet.

Reč je o boljim skladištima za vakcine, editovanju gena, solarnom gorivu, mRNA vakcinama, poboljšanom unosu lekova i veštačkoj inteligenciji.

Kada je reč o skladištima za vakcine, Gejts je istakao koliko su one važne i ukazao na to da se ne drže u adekvatnim uslovima. Zato je predstavio izum do kojeg je došla grupa naučnika iz kompanije "Global gud" iz Sijetla, koja je kreirala inovativan frižider pod nazivom "MetaFridž" (MetaFridge). Taj frižider je specifičan jer drži niske temperature čak i kad ostane bez struje, pa se vakcine u njemu neće tako lako pokvariti. Oni sada rade na tome da omoguće lak prenos ovog frižidera i u najsurovije uslove naše planete.

Editovanje gena je još jedna naučna revolucija koja nas čeka, iako je istraživanje ovog polja još u početnoj fazi. Ipak, ovo je jako osetljiva naučna oblast, koja sa sobom povlači i brojne etičke dileme.

- Zamislite budućnost u kojoj bismo mogli da uzmemo DNK bolesne osobe, uklonimo gene koji izazivaju bolest i na taj način je izlečimo ili, na primer, iz komaraca uklonimo gene koji izazivaju malariju - rekao je Gejts.

Solarno gorivo je takođe po Gejtsu nešto što je budućnost izvora energije na Zemlji.

- Ako želimo da se rešimo naše zavisnosti od fosilnih goriva i klimatskih problema koje izazivaju, treba nam više različitih pristupa. Nedavno sam posetio laboratoriju u Institutu Kaltek, gde naučnici pokušavaju da pronađu način da sunčevu energiju pretvore u gorivo - navodi Gejts.

Što se tiče mRNA vakcina, naučnici sada pokušavaju da iskoriste genetski materijal same osobe koji bi mogao da ubrza i pojeftini razvijanje novih vakcina.+, umesto do sada korišćenih formi virusa.

- Ako na taj način uspemo da naučimo naše telo da kreira sopstveni obrambeni mehanizam, to će nam pomoci da na potpuno nove načine sprečimo pojavljivanje bolesti - smatra Gejts.

Kompanija Intarsija napraviće revoluciju u unošenju lekova, smatra Gejts. Oni su napravili mali uređaj koji se ugrađuje u kožu čoveka i koji polako oslobađa lekove u krvotok tokom određenog vremenskog perioda. Više vam se neće događati da zaboravite da popijete lek, a ovo je posebno značajno za osobe obolele od HIV-a.

Najzad, ono što će najviše transformisati naš život je veštačka inteligencija, smatra Gejts.

- Smatram da će veštačka inteligencija naš život učiniti produktivnijim, delotvornijim i lakšim - zaključio je on.

Ipak, veštačka inteligencija stvoriti nove izazove na koje ćemo morati da obratimo pažnju, uključujući i promenu struke ljudi koji će zbog automatizacije ostati bez posla, upozorava Gejts.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.