RODITELJI, OPREZ! Tableti su opasni po san mališana!
Foto: Profimedia

veliko istraživanje

RODITELJI, OPREZ! Tableti su opasni po san mališana!

U proseku, svaki sat dnevne upotrebe ekrana osetljivih na dodir je jednak 15.6 minuta manje sna
Objavljeno: 15:24h

Mališani koji provode vreme ispred tableta i smart telefona spavaju manje od onih koji to ne radi, tvrde naučnici. U studiji se navodi da svaki sat ispred ekrana skraćuje san deteta za 15 minuta. Međutim, oni koji su na tač skrinu imaju bolje razvijene motorne sposobnosti.

Sjajno je biti drugačiji: Njena hrabrost je oduševila svet! (FOTO) Studija je vršena na Birkbeku na Univerzitetu u Londonu, gde je ispitano 715 roditelja koji imaju decu mlađu od 3 godine.

Ispitani su o vremenu koje dete provodi na tabletu i obrascima spavanja. Anketa je pokazala da 75 odsto dece koristi tač skrin na dnevnoj bazi, gde je 51 odsto onih između 6 i 11 meseci i 92 odsto između 25 i 36 meseci koji koriste tablet.

foto: AP

Ova studija nije konačna, ali postoje naznake da postoji veza između nedostatka sna i korišćenja tableta, navodi doktor Tim Smit koji je jedan od istraživača. Pa, da li bi deci trebalo davati da se igraju sa smart telefonima i tabletima? - To je trik pitanje, nauka i dalje nije "zrela" po tom pitanju, mi zaostajemo za tehnologijom i previše je rano da pravimo zaključke, izjavio je doktor Smit.

U proseku, svaki sat dnevne upotrebe ekrana osetljivih na dodir je jednak 15.6 minuta manje sna, što implicira da ni deca koja su imala naviku da spavaju u toku dana, nisu dobijala dovoljno sna ako su preterano koristili mobilne uređaje. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.