ŠTA SVE NEĆE SMISLITI: Besplatna aplikacija omogućava roditeljima da provere da li je njihovo dete u riziku zbog niskog rasta!
Foto: Profimedia, Ilustracija

ODLIČNA VEST!

ŠTA SVE NEĆE SMISLITI: Besplatna aplikacija omogućava roditeljima da provere da li je njihovo dete u riziku zbog niskog rasta!

Efikasna terapija za taj poremećaj postoji, ali je veoma važno započeti lečenje na vreme, a obavezno pre puberteta

Objavljeno:

Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom "Horast" saopštilo je danas, povodom 20. septembra Svetskog dana dece niskog rasta, da je kreiralo besplatnu aplikaciju na mobilnim telefonima pomoću koje roditelji mogu da provere da li se njihovo dete nalazi u optimalnoj zoni rasta, ili je u riziku zbog niskog rasta.

U Srbiji danas 600 dece prima terapiju hormonom rasta, ali je dece sa tim nedostatkom i dece niskog rasta zbog drugih uzroka sigurno više, navodi se u saopštenju.

STIGLA JE NOVA ERA SELFIJA I OTKINUĆETE NA OVO! Ovo je leteći štap za fotografisanje

Rano otkrivanje poremećaja rasta od izuzetnog je značaja jer u velikoj meri poboljšava prognozu u pogledu mogućnosti dostizanja normalne telesne visine.

Deci sa deficitom hormona rasta unutrašnji organi ne mogu normalno da se razvijaju, najčešće posledice su srčane anomalije i hronične bubrežne bolesti, a prisutan je i veći rizik za niz poremećaja kao što su metabolički sindrom, niska gustina kostiju i različiti psihološki poremećaji, ukazuju u udruženju "Horast".

Efikasna terapija za taj poremećaj postoji, ali je veoma važno započeti lečenje na vreme, a obavezno pre puberteta.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.