Virtuelna realnost je mnogo više kul nego što mislite, ovo je dokaz za to! (FOTO) (VIDEO) (GIF)
Foto: AP/Filip Plavčić

Espreso vs Samsung Oculus

Virtuelna realnost je mnogo više kul nego što mislite, ovo je dokaz za to! (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Pre nego što krenete da paranoišete kako je sledeći korak totalno otuđenje, opustite se na sekund i uživajte. Virtuelna realnost je neverovatno zabavna!
Objavljeno: 18:10h

Kakvo vreme da se bude živ! Da li ste kao mali uopšte mogli da zamislite da sedite u fotelji, u udobnosti svog stana, a da vam pred očima niču čitavi novi svetovi? Jurenje sa zombijima, beskrajno plivanje okeanom ili lebdenje u svemiru... Sve je to moguće doživeti u virtuelnoj realnosti.

Virtuelna realnost je ludilo: 20 mesta koja bismo svi želeli da posetimo (GIF)

Pre nego što krenete da paranoišete kako je sledeći korak totalno otuđenje, koje vodi na kraju do kolektivnog društvenog stanja poput onog u Matriks trilogiji, opustite se na sekund i uživajte. Virtuelna realnost je neverovatno zabavna!

Zahvaljujući Samsungu, ekipa Espresa je dobila ekskluzivnu priliku da i sama isproba virtuelnu realnost, a evo i kako je to izgledalo:

Nije prošlo ni godinu dana od kako je Samsung u saradnji sa firmom Oculus predstavio prvi Gear VR uređaj za virtuelnu stvarnost, ali verzija za široku upotrebu stigla je tek pre nekoliko meseci, uporedo sa pojavom novog Samsungovog modela S7.

foto: AP

Reč je o uređaju koji se koristi u kombinaciji sa telefonom, koji se u njega umeće poput kertridža. Samsung Oculus može da se koristi isključivo sa modelima: Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge Plus i Galaxy Note 5. Trenutno ne postoji ni približno lep, jednostavan i ne previše skup način za odlazak u virtuelnu stvarnost.

Samsungova VR kaciga izgleda poput nekakve mešavine naočara i dvogleda, koji se navlači na glavu. Najpre mora da se skine zaštitni poklopac na prednjem delu, gde se otvara ležište za telefon. Pažljivo spojite telefon u USB ulaz, te ga pričvrstite s druge strane. Na kraju možete da stavite i zaštitni poklopac, mada to ima više estetsku, nego zaštitnu funkciju. Kako biste uopšte pokrenuli sistem, neophodno je da povežete na (WiFi) internet.

foto: Reuters

Nakon što instalirate Oculus Home, naći ćete se ne virtuelnoj terasi, na obali okeana. Kada steknete osećaj prostora, shvatićete da pred vama stoji startni meni, na kojem ćete naći mnoge (nažalost, samo sopstvene) VR aplikacije. Zabava nije baš besplatna, pa za većinu zanimljivih aplikacija mora da se izdvoji novac.

foto: AP

Za upravljanje uređajem koristi se touchpad površina na desnoj slepoočnici, slično kao na laptop kompjuterima. Neposredno pored nalazi se i veoma bitno dugme "back", koja u svakom trenutku može da vas vrati na prethodnu radnju. Kaciga ima još dva spoljna podešavanja: ono za jačinu zvuka, kao i kotur za nameštanje fokusa/dioptrije, sa gornje strane.

Sočiva koja vam se nalaze pred očima zapravo su svojevrsna lupa, pa će slika koju vidite da bude povećana. Iako uređaj raspolaže sa 2560 x 1440 tačaka, ponekad će zbog ovog povećanja da vam se zamuti pred očima.

foto: Reuters

VR uređaji ovog tipa koriste sve senzore u telefonu (akcelerometar i žiroskop), što korisniku pomaže da stekne osećaj ambijenta, kao da se nalazi u sredini događaja. Na primer, kad gledate sliku u 360°, imaćete osećaj kao da se nalazite tačno gde se nalazio kamerman u trenutku snimanja. Isto važi i za 360° video.

foto: AP

Kao što smo rekli, Oculus Home meni nudi nekoliko 360° slika i videa, kao i poneke aplikacije. Softver nudi čitavu paletu zanimljivih igara i simulacija koje koštaju između 1 i 10 dolara, a može se naći i besplatnog sadržaja. Ono što morate da imate na umu je da se sve instalira na vaš smartfon, pa prosto - pripazite na memoriju.

Glavna misija Samsunga bila je da virtuelnu stvarnost omogući širokom spektru kupaca. Stavljanjem telefona u kacigu, dobija se relativno jeftina ulaznica u svet virtuelne stvarnosti, 360° fotografija i videa, ali i igara.

Nakon što je puštena u prodaju u Americi i širom Evrope, Samsungova VR kaciga došla je i na srpsko tržište, a cena joj iznosi oko 120 evra.

Kada se podvuče crta, ovo su zaključci o Samsungovoj VR kacigi.

Plusevi: Relativno je jeftin, s obzirom da donosi revolucionarno iskustvo. Bežičan je, pa možete da ga koristite i u prirodi. Senzori imaju fenomenalan odziv, pa će svaki pokret da bude delovati izuzetno realno.

Minusevi: Aplikacije koje mogu da se nađu na app prodavnicama ne mogu da se koriste, već samo one iz Oculusa. Takođe, u kacigu mogu da se stave samo najnoviji Samsung telefoni. Takođe, rezolucija ponekad i nije baš najbolja.

10 vrhunskih gedžeta koje ćete poželeti da imate u 2016. godini (FOTO)

I šta reći? Bežanje od dinosaurusa, plivanje među ajkulama, let svemirom, istraživanje pećina i let iznad najlepših lokacija na planeti nikada nisu izgledali ovoliko realno. Da, upravo tako - (ne)realno. Prilika da se izležavate među lavovima, letite u jatu ptica selica ili trkate sa krdom konja nešto je što svakako ne biste mogli da doživite u realnom životu. Na kraju, šta je realno: ono što vidimo ili ono što postoji? Nakon ovog iskustva, nismo više toliko sigurni.

(AS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.