10 vrhunskih gedžeta koje ćete poželeti da imate u 2016. godini (FOTO)

hajtek za ispod jelke

10 vrhunskih gedžeta koje ćete poželeti da imate u 2016. godini (FOTO)

Tehnološki giganti će početkom 2016. godine otkriti neke od najvećih tehničkih novotarija koje nas očekuju u bliskoj budućnosti. Možda su upravo ovo neke od njih!
Objavljeno: 16:42h

Od automobila bez vozača do plovećih hotela u svemiru, velike kompanije su davale obećanja o budućnosti koja u pre izgledala kao san nego stvarnost. Proizvođači će na, za dve nedelje, na CES-u, Sajmu potrošačke elektornike u Las Vegasu, otkriti neke od najvećih tehničkih novotarija za 2016. godinu. 5 novih pronalazaka koji dokazuju da živimo u ultra tehnološkom dobu (VIDEO) 10. Pametni satovi Tehničke spravice koje možem da nosimo sa sobom ili na sebi nisu potpuna novost, ali se očekuje da u 2016. postanu znatno pristupačnije. Pored niže cene, očekuje se da pametni satovi budu tačniji i precizniji. Proizvođači dosta ciljaju na fitnes rekreativce, budući da sadrže mnoge merne funkcije za najrazličitije vrednosti. Očekuju se da će pojava pametnih satovi velikih proizvođača poput Samsunga i LG-a, naterati druge kompanije da krenu u tom pravcu.

9. Automobili bez vozača Gugl, Ford i Kia već imaju planove za ovakve automobile. Razovoj programa "Ford Smart Mobility" traje već 10 godina, a kompanija se nada da će se automobili tokom 2016. naći na putevima Kalifornije. Vlasti te američke države već su prilagodile svoje zakonodavstvo takovim vozilima.

8. Dron čuvarkuća Tokijska komapanija "Secom" u završnoj je fazi priprema za proizvoidnju drona koji će moći da nadgleda vašu kuću i okućnicu i snimi potencijalen provelnike. Dron prečnika 60 centimetara sposoban je da brzo poleti i krene u vazdušnu patrolu. Postoji i mogućnost unapred progaramiranog patroliranja određenim zonama. Može da leti brzinom od oko 9,5 km/h. Oni koji budu spremni da za ovu "igračku" izdvoje 6.600 dolara, ipak treba da imajju na umu da dron ne može da hvata kriminalce.

YouTube Printscreen

7. Anti-sunce pilule Pilula za zaštitu od sunčevog UV zračenja predmet je istraživanja britanskih naučnika od 2011. godine. Naučnici su analizirali uzorke korla sa Velikog koralnog grebena u Australiji imustanovili da alge koje tu žive proizvode posebnu supstancu koja se prenosi i na koral, a potom modifikuje i alge i koral štiteći ih od ultravioletnih zraka. Od materije, koja predstavlja osnovu pilula, korsiti imaju u ribe. Ako se ostvare planrana predviđanja, pilula "za plažu" bi mogla da ugleda svetlost dana tokom 2016. godine.

6. OLED ekrani Ekrani od OLED dioada (svetleće diode koje emituje svetlost od organskih komponenti) dostupni su u velikom broju uređaja. Troše manje struje od LCD ekrana, emituju oštriju i jasniju sliku, tanji su, nemaju pozadinsko osvetljenje a sunčevi zraci namju nikakvog uticaja na njih. Istraživanja ove tehnologije su u punom jeku, a čaki i Epl najvaljuje njenu primenu u skorijoj budućnosti. LG je drastično spustio cene svojh uređaja sa OLED ekranima, što bi moglo da znači da im u 2016. redstoji lepa budućnost.

5. Novčanice od polimera Tokom 2016. godine u Velikoj Britaniji će u opticaj biti puštene novčanice od plastike. Napravljene su od tankog, providnog i elastičnog filma od polipropilena, koji nudi brojne prednosti: otporne su na vlagu, duže ostaju čistije u donosu na papirne novčanice, teže ih je falsifikovati i mogu da imaju dodatne elemnete zaštite. Traju dva i po puta duže nego papirne novčanice i mogu, bez oštećenja, da prežive pranje u veš mašini.

4. 5G 5G mobilna telefonija bi mogla da stigne brže nego što mislite! Njen dolazak bi trebao da nam omogući i do 100 puta veće brzine od sadašnje 4G i da još jednom transformiše način na koji komuniciramo pomoću svojih multimedijalnih uredaja. Nova tehnologija će nam omogućiti prenos veće količine podataka i istovremeni rad većeg broja uredaja. Osnove 5G tehnologije bi trebale da budu postavljene tokom 2016. godine.

3. Hotel u svemiru Ruska kompanija "Energija" i amrička "Orbital tehhnolodžis" zajedničkim snagama rade na izgradnji prvog hotela u svemiru. Hotel će moći da ugosti sedam osoba i da ponudi spaktakularan pogleda na Zemlju i Svemir. Za meni će se brinuti svetski poznati kuvari, a obroci će biti pripremani na zemlji. Petodnevni boravak u ovoj Komercijalnoj svemirskoj stanici, kako glasi zvaničan naziv objekta, stajaće izmedu oko 150 i 650 hiljada evra. Do hotela koji bi trebalo da bude otvoren 2016. stizeće se dvodnevnim letom ruskom letelicom Sojuz.

Orbital Technologies / orbitec.com

2. Savitljivi pametni telefoni i tableti Takvo nešto moglo bi vrlo skoro da iz "sukoba" tehnoloških giganata Epla i Samsunga. Korejci se nadaju da će baš on biti prvi, pošto su nedavno predstavili intresantnu ideju za savitljivi dizajn, koji korisnicima omogućava da se odmah izaberu željenu aplikaciju dok otvaraju uređaj. Pre ili kasnije neko će predstaviti telefon ili tablet koji se savija, uređaj sa ekranom koji se može "srolati", a to bi moglo da se desi upravo sledeće godine.

1. Uređaji za virtualnu realnost VR uređaji postoje već neko vreme, ali su tek 2014. godine korisnici u većem broju počeli da shvataju potencijal ovog fantastičnog futurističkog haj tek uređaja. Kompanija "Džuniper" planira da tokom 2016. godine na tržište izbacio oko tri miliona ovih "hed setova", od kojih će većina biti namenjena za pameten telefone. Fejsbuk je uložio bilone u "Okulus", Soni u "Plejstejšn VR", Majkrosoft u svoj holografski sistem "HoloLens". Budući da CES počinje uskoro konkretne najave VR uređaja možemo očekivati za samo par nedelja.

(Espreso.co.rs / What Culture)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.