KAKO DA ZNATE ODMAH? Ovo su 4 znaka da vam je kompjuter definitivno zaražen!
Foto: Thinkstock

dobro pazite na ove znake

KAKO DA ZNATE ODMAH? Ovo su 4 znaka da vam je kompjuter definitivno zaražen!

Pravovremeno otkrivanje je prvi korak ka oporavku.

Objavljeno:

Ponekad čak i iskusni korisnici ne znaju da im je kompjuter zaražen virusom. To se dešava zbog toga što se virusi mogu kriti među regularnim ili se kamuflirati u standardne fajlove.

Ako želite da nestanete s interneta skroz, sada postoji rešenje! Nikad vas više neće pronaći!

Nekada su problemi na koje nailazimo beznačajni ili ne primećujemo promene u radu sistema, a ipak neko sa strane uspeva da izvuče naše podatke i koristi ih za sopstvene interese. Maliciozni softveri koji mogu napasti računar su danas toliko uznapredovali i postali sofisticirani da se sve češće dešava da ih čak ni najnoviji antivirus programi ne prepoznaju.

Međutim, to nije razlog za pesimizam. U nastavku teksta vam donosimo 4 saveta kako da prepoznate da li je neki virus ušao u vaš sistem.

1. Iznenadno usporavanje

Ukoliko primetite da vam je kompjuter odjednom počeo da radi daleko sporije nego ranije, to je jedan od sigurnih znakova da nešto nije u redu. To ćete najpre primetiti prilikom uključivanja, pretraživanja interneta (iako u tim slučajevima problem može da bude i slaba internet konekcija) i prebacivanja fajlova s diska ili prenosivog uređaja na vaš računar.

Ako je vašem sistemu potrebno više vremena nego inače da se podigne, možda bi bilo dobro da temeljno pregledate svoje foldere, istoriju pretrage i sve što ste u poslednje vreme preuzeli sa interneta kako biste pokušali da pronađete problem.

foto: Thinkstock

2. Plavi ekran smrti

Sindrom BSOD, odnosno "Blue Screen of Death", prikaz plavog ekrana smrti računara, svakako je nešto što niko ne želi da vidi. Međutim, svima nam se bar jednom desilo da sistem padne i pojavi se plavi ekraj koji odbrojava određene procente. Jasno je da je reč o problemu koji ozbiljno može da ošteti vaš računar i zato, ako se ovo desi više od dva puta uzastopno, morate što pre da ustanovite uzrok kako biste mogli da ga otklonite.

foto: AP / Damian Dovarganes

3. Prozori koji iskaču

Verovatno znate na šta mislimo: na internetu ste i odjednom se pred vama pojavi prozor sa nekom reklamom. Ukoliko vam se to često dešava, velika je verovatnoća da je neki od mnogobrojnih malicioznih virusa napao vaš računar. On dozvoljava različitim promotivnim sadržajima da se provuku i inficiraju dokumenta na kojima ste radili.

Pokušajte da se setite da li ste instalirali nešto sumnjivog porekla, pa to izbrišite. U slučaju da napadi postanu intenzivniji, samo smireno isključite prozor po prozor i vodite računa o tome da ne kliknete negde u njegovim okvirima, kako ne biste ponovo aktivirali maliciozni softver.

foto: Profimedia

4. Nailazite na ikonice koje niste vi postavili

Postoji virus koji je ljudima poznatiji kao "virus ikonica". On se najčešće manifestuje tako što vam se pojavljuju sumnjive prečice u sistemu. On može ozbiljno da ošteti vaš računar, pa zato dobro ispitajte o čemu se radi i da li ste možda vi ili neko ko koristi vaš računar postavili tu ikonicu koja vam izgleda kao višak.

Ako ste ipak sigurni da niste, onda iskoristite antivirus program koji ovakvu vrstu zlonamernih softvera može prepoznati i eliminisati, bez trajnih posledica. Važno je samo da na vreme reagujete i otklonite svaku mogućnost da na zaraženu ikonicu neko klikne i otvori je.

Konačno, neophodno je stalno osluškivati svoj računar kako biste ustanovili šta s njim nije u redu i zašto se neobično ponaša. Ako ga koristite svakodnevno, neće vam biti teško da primetiti da se nešto dešava. Bilo da je reč o usporavanju, neobičnim upozorenjima ili generalno lošem stanju i nepouzdanosti sistema, primetićete to samo ako budete obratili pažnju. Za početak, ukoliko se plašite nepredviđenih problema, instalirajte dobar antivirus program koji će se umesto vas brinuti o sigurnosti vašeg računara.

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs / Dnevni Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.